Peter Vanvelthoven en Steven Vandeput via familiebedrijf in intercommunales

21 februari 2017
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A) hebben via hun familiebedrijven zitting gehad in de raden van bestuur van intercommunales. Volgens LDD-politicus Peter Reekmans hebben ze zo van fiscale voordelen genoten.

LDD'er en burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans (foto in tekst) heeft zich verdiept in wie er allemaal in de raden van bestuur van een aantal intercommunales zit.

Vanavond maakte Reekmans dan bekend dat Steven Vandeput (boven) in 2012, tot hij minister van Defensie werd via zijn familiebedrijf EIB, bestuurder was bij de intercommunales Nuhma NV en Publilum NV. Ook liet Vandeput zich via zijn bedrijf vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Aspiravi, dat actief is in windmolenparken.

Reekmans wijst in dat verband ook met de vinger naar Kamerlid en burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven. Die liet zich tot vorig jaar in de raad van bestuur van Nuhma en Publilum vertegenwoordigen door zijn bedrijf VOF Admonitus. Nadien is hij in eigen naam bestuurder.

Ook Tony Coonen (SP.A) en André Vautmans (Open VLD) zouden zich via hun bedrijven VOF Panta Rhei en de BVBA Avecom hebben laten vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Nuhma.

Reeksmans spreekt over "onaanvaardbare praktijken". De betrokken politici hebben volgens hem "deze ronduit verwerpelijke constructies opgezet uit fiscale redenen". "De normvervaging van de SP.A in Limburg verwondert hem niet", zegt Reekmans, maar van "een partij als de N-VA die zo graag de kracht van verandering wil belichamen, verwacht je deze praktijken met een enorm hoog PS-gehalte totaal niet", besluit hij.

Vanvelthoven: "Telenet heeft mij om familiebedrijf gevraagd"

Volgens SP.A'er Peter Van Velthoven geeft toe dat hij via zijn vennootschap Admonitus zitting had in de raden van bestuur van Nuhma en Publilum. Tegelijk zegt hij dat hij die vennootschap heeft opgericht op vraag van de telecomgroep Telenet, waar hij ook in de adviesraad zat. Daarna heeft Vanvelthoven ook zijn andere bestuursmandaten bij die vennootschap ingebracht.

In 2016 is hij naar eigen zeggen uit de adviesraad van Telenet gestapt en is de vennootschap opgedoekt. Sindsdien zit Vanvelthoven persoonlijk in de raden van bestuur van Nuhma.

Vanvelthoven ontkent dat hij op die manier een belastingvoordeel heeft gekregen. "Ik heb vennootschapsbelasting betaald en bij de vereffening heb ik opnieuw belastingen betaald. Dus alles bij elkaar was er geen fiscaal voordeel."

Bron: Deredactie.be