Petite Afrique, New York

19 juli 2017
Somi, Petite Afrique
Somi is een Afro-Amerikaanse. Letterlijk. Haar ouders waren eerste generatie-immigranten van Rwandese en Oegandese afkomst, en zij is New Yorkse. Somi woont in één van de meest kleurrijke wijken in Harlem, en alleen al die naam: Petite Afrique.

Somi heeft als setting voor haar nieuwe album haar eigen wijk genomen in Harlem, New York. Petite Afrique is een pittig stukje Afrika rond de 116de Avenue in het westen van Harlem. Het is een wijk vol kapsalons met keuvelende vrouwen, en marktjes met groenten en kruiden, net zoals in pakweg Kinshasa, Congo of in Dakar in Senagal. Er wordt hard gelachen en de voertaal is er Engels én Frans. 

Somi zingt over de verschillen tussen de gemeenschappen (Black Enough, Holy Room) en plaatst vraagtekens bij de eeuwige gentrification van oude buurten -opwaardering en nieuwe bewoning, maar altijd gepaard gaand met stijging van de huur- en woonprijs (The Gentry, featuring Alloe Blacc ). 

Als zij zichzelf een Legal Alien noemt, met een knipoog naar Sting (An Englishman in New York ), dan is dat nog altijd tongue in cheek, maar net ietwat serieuzer en grimmiger dan bij Sting. Het tempo van de song ligt dan ook een stuk lager en het geheel klinkt donkerder.

Petite Afrique is haar tweede album voor het heropgerichte platenlabel OKeh en mengt net zoals haar vorige albums The Lagos Music Salon en If The Rains Come First soul met Afro, jazz en world. Best een pikante en aanstekelijke mix. 

Petite Afrique
Double blood? instead of half blood? That's cool, I like that .. Yes, at the very least it invites a wider world view. It just invites more perspective, more insight into other expressions of our shared humanity.
Somi