Petra De Sutter over Europees herstelplan: "Historisch, maar of het voldoende zal zijn, is maar de vraag"

28 mei 2020
© Radio 1
Er ligt een Europees herstelplan op tafel: de Europese Commissie stelt voor dat de Europese Unie 750 miljard investeert in de landen die zwaar gebukt gaan onder de coronacrisis. Europarlementslid Petra De Sutter (Groen) is voorzichtig positief.

"Het is een historisch plan, maar of het voldoende zal zijn, is maar de vraag" reageert Petra De Sutter in 'De Ochtend'. "Het is minder dan de 2.000 miljard die wij wilden, maar wel wat meer dan Macron en Merkel voorstelden. Het zou gaan om twee derde subsidies, en een derde leningen, dus er wordt hard ingezet op solidariteit. Aan alles wat op tafel ligt, zullen voorwaarden gekoppeld zijn. We moeten ons voorbereiden op de toekomst."

Het is een historisch plan, maar of het voldoende zal zijn, is maar de vraag

Nu zullen de 27 lidstaten moeten beslissen, want het voorstel gaat nog naar de Europese Raad.

Maar, de grote vraag: wie gaat dat betalen? Zullen we er met z'n allen voor opdraaien? "Dat is maar de vraag", zegt De Sutter. "Er ligt ook een voorstel op tafel om de eigen inkomsten te verhogen door aan te kloppen bij bijvoorbeeld internetreuzen of grote multinationals, die wel in Europa opereren, maar daar niet voor betalen. Het zullen geen belastingen zijn die de burgers gaan betalen", maakt ze zich sterk.

Beluister het gesprek met Petra De Sutter via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select