Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Phara De Aguire: "Slachtoffers zijn helden, die respect verdienen"

vr 27 jan. - 10:56

"Slachtoffers zijn helden, die respect verdienen"

De televisie stond aan en toch was het stil in huis.

 

Dat heb je als er echt iets gezegd wordt op de televisie, iets dat er toe doet. Het was Valerie Van Peel, die ons stilgekregen had. De politica vertelde in de afspraak dat ze als kind misbruikt was, dat ze als puber dat goed en wel besefte, maar in volle Dutrouxperiode vooral slachtoffers zag die het nooit hadden verwerkt en dus dacht : ‘Het is hopeloos, ik ben verknoeid.’ Ze had getwijfeld om haar verhaal te doen op televisie, want ze wist dat ze een stempel zou krijgen en dat ze voor heel veel mensen iemand anders zou zijn dan ze gisteren was.

 

Ik werd nog stiller van wat ze zei, want Valerie Van Peel legde de vinger op de wonde. We vinden als televisiemakers dat de kijker moet weten wat misbruik of verkrachting of armoede doet met een mens, dus zoeken we mensen die dat willen vertellen, die willen gefilmd worden, bij voorkeur niet anoniem, want dat komt sterker over. Maar denken we bij dat grote maatschappelijke belang ook voldoende aan dat kleine persoonlijke belang ? Wat doet televisie met onze getuigen ?

Het is een delicate oefening, besefte ik gisteren nog. Een hele dag waren we op stap met een jongen van 19 die tot zijn 18 in instellingen gezeten had, omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen. Ook onze jongeman beseft dat instellingskinderen een stempel krijgen, hij zou er dus beter over zwijgen.

 

Maar als hij niet vertelt wat er moeilijk was bij die overgang van instelling naar zelfstandig leven, kunnen wij geen televisie maken en dat willen we doen omdat we dit onderwerp belangrijk vinden en we niet kunnen begrijpen dat een jongen als Jordy in een tent aan de Blaarmeers gestorven is.Valerie Van Peel zei dat ze met haar getuigenis wou tonen aan andere slachtoffers dat je nog altijd een persoon kan worden die meer is dan dat. Ik maak er een gouden regel van voor mijn televisiewerk. Tonen dat slachtoffers ook helden zijn, die nog meer respect verdienen dan ze gisteren kregen. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet