Philippe De Backer (Open VLD) "Zwijgen is niet toestemmen"

13 september 2016
Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) vindt het niet kunnen dat Telenet-klanten binnenkort zonder expliciete toestemming een deel van hun privacy zullen afstaan. Het kabelbedrijf wil tv-reclame op maat aanbieden en daarvoor worden de gebruiksvoorwaarden aangepast.

Gerichte reclame

In beginsel heeft Staatssecretaris De Backer geen probleem met het aanbieden van gerichte reclame.

Het probleem is dat Telenet toch een deel van het kijkgedrag van de klant zal gebruiken om gerichte advertenties aan te bieden, ook als die geen toestemming geeft.

Telenet-klanten zullen binnenkort moeten kiezen hoeveel gegevens ze met het bedrijf willen delen. Klanten zullen kunnen kiezen tussen vier privacyniveaus, een hoog privacyniveau waarbij het bedrijf alleen de basisgegevens van de klant gebruikt, tot een laag privacyniveau waarbij Telenet in de toekomst informatie over het surfgedrag van klanten kan gebruiken om aangepaste reclamespotjes te tonen op tv.

Zwijgen is niet toestemmen

Standaard zullen klanten in het op een na laagste privacyniveau terechtkomen. Daarbij zal hun kijkgedrag (en nog niet het surfgedrag) gebruikt worden om bepaalde reclamespotjes te tonen in de reclameblokken, zodat die aansluiten bij het profiel van de kijker.

Staatssecretaris Philippe De Backer vindt het niet kunnen dat dit zomaar gebeurt en dat mensen zelf het initiatief moeten nemen om het privacyniveau te verhogen. Eerder had concurrent Proximus dit ook gedaan, en daarvoor een negatief advies gekregen van de Privacycommissie. Op het kabinet van staatssecretaris De Backer verwacht men dat hetzelfde zal gebeuren bij Telenet.

Volgend jaar komt er daarom een Europese wetgeving in voege die zegt: zwijgen is niet toestemmen.

 

BRON: deredactie.be