Philippe Muyters wil sportcoaches niet verplichten om bewijs goed gedrag en zeden voor te leggen

9 november 2017
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is geen voorstander van het idee om sportcoaches te verplichten een bewijs van goed gedrag en zeden voor te leggen. "Als een sportcoach zo'n bewijs niet heeft, is het al te laat", klinkt het.

"Pano" brengt enkele schokkende getuigenissen aan het licht over misbruik in de sportwereld. Soms worden slachtoffers al jarenlang systematisch verkracht door hun sportcoach, maar durven ze hier niet mee naar buiten treden.

In de reportage wordt geopperd om sportcoaches strenger te screenen vooraleer ze toegelaten worden bij een club. Het zou bijvoorbeeld een goed idee zijn om te eisen dat de coach een bewijs van goed gedrag en zeden kan voorleggen, klinkt het.

Geen goed idee

Maar voor Muyters is dat geen goed idee. "Als een coach zo'n bewijs van goed gedrag en zeden niet kan voorleggen is het al te laat. Dan heeft hij al iets op zijn kerfstok. We moeten vooral inzetten op preventie, voorkomen dat zulke dingen gebeuren", aldus de minister.

We weten dat er misbruik is in de sportwereld, en we nemen dit probleem zeker serieus.

"Het kan ook niet de bedoeling zijn dat een mama die een groep kinderen van en naar de sportclub brengt eerst door een hele administratieve mallemolen moet", voegt Muyters toe. "Dat zou de drempel verhogen en is ook nefast voor de sportclubs."

"We weten dat er misbruik is in de sportwereld, en we nemen dit probleem zeker serieus. Het belangrijkste is dat we dit probleem bespreekbaar maken. Het kan niet dat slachtoffers jarenlang misbruikt worden zonder dit aan iemand te vertellen. We moeten mensen in sportclubs trainen om signalen beter te begrijpen en een veilige omgeving creëren zodat slachtoffers naar buiten kunnen treden."

Bekijk de Pano-reportage op vrt.nu

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Radio 1 Select