Philippe Muyters wil zelf investeren in datanetwerk

4 oktober 2017
Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters wil dat Vlaanderen meebouwt aan een supersnel glasvezelnetwerk. Dat is volgens Muyters nodig omdat de stroom van digitale gegevens explodeert. Om zijn project te realiseren, wil hij samenzitten met de telecombedrijven Telenet en Proximus. Maar Muyters sluit niet uit dat Vlaanderen zelf kabels in de grond zal trekken.

Op dit moment liggen in Vlaanderen 2 volwaardige netwerken: de kabel van Telenet en het koper- en glasvezelnetwerk Proximus. Beide bedrijven investeren zwaar in hun netwerken. Maar Muyters wil nog een stap verder gaan: de capaciteit moet omhoog, het netwerk moet voor iedereen openstaan, en de gebruikers moeten kunnen genieten van een betaalbaar tarief.

Als beide operatoren die ambities van Muyters niet kunnen waarmaken, komt er begin volgend jaar een nieuw overheidsbedrijf dat de aanleg van het netwerk moet coördineren. Muyters denkt aan samenwerking met de steden en gemeenten en de gasnetwerkbeheerder Fluvius (Eandis en Infrax). De kostprijs kan dan oplopen tot 3 miljard euro.

Proximus reageert verrast op de plannen van Muyters. Proximus heeft in december vorig jaar aangekondigd om in de komende 10 jaar 3 miljard euro te investeren in de versnelde uitrol van glasvezel, met als doel ten minste 85% van de bedrijven en meer dan 50% van de gezinnen te bereiken.

Bron © vrtnws.be