Piekeren binnen de perken

19 oktober 2020
Iedereen doet het wel eens. Piekeren. Maar de een veel meer dan de ander. En soms geraak je er in verstrikt, in dat piekeren, en gaat het ten koste van je nachtrust. Of is het andersom, omdat je fysiek of mentaal niet moe genoeg bent, begint onvermijdelijk het piekeren eens in bed? En deze tijden geven wel wat stof tot piekeren. Als je zelf kwetsbaar bent of kwetsbare mensen om je heen hebt die vatbaar zijn voor het virus, dierbaren die ziek zijn… De Wereld van Sofie over ons piekergedrag.

Voor wie piekeren dan toch niet zo herkenbaar is: hoe klinkt het in een hoofd van een piekeraar? Reporter Anke Van Meer kroop al vaker in hoofden. In het hoofd van een afasiepatiënt, een blinde, een verliefde,... Maar dus nu in het hoofd van een piekeraar. Line Demaerschalk laat ons meeluisteren naar het eindeloos getob in haar hoofd.

Antwoorden op vragen over wat piekeren nu eigenlijk zo moeilijk te doorbreken maakt, hopen we te vinden bij Filip Raes, psycholoog verbonden aan de KULeuven en zelf notoir piekeraar. Hij schreef het boek “Weg Van Het Piekeren” (Lannoo), waarin hij ook allerlei tools aanreikt om beter om te kunnen met je piekergedachten. Enin het beste geval actie te kunnen ondernemen om komaf te kunnen maken met de negatieve gedachtenstroom die piekeren vaak is. Wat bepaalt of iemand een piekeraar is of niet? Is het erfelijk? Zijn vrouwen er vatbaarder voor dan mannen?

Je zou het op het eerste gezicht niet vermoeden van de immer goedlachse vrolijk klinkende regisseur en klimaatactivist Nic Balthazar, maar hij piekerde er ooit op los dat het een lieve lust was. Hij maakte er zelfs een film over getiteld “Everybody happy”. Die ging over gevoelens van onzekerheid en zelftwijfel. Nic slaagde er in de negatieve nachtelijke gedachtenspinsels te doorbreken, onder andere door meditatie. Reporter Eva Brijs zocht hem op.

Als er één kunstwerk is dat het piekeren, of het denken in het algemeen verbeeldt is het wel “De Denker” van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Maar wat wou Rodin met zijn beeld uitdrukken en weten we waaraan De Denker dan echt denkt? Arnoud Holleman, kunstenaar en Rodinkenner. Samen met Gert Jan Kocken onderzoekt hij via het project ‘Broken Thinker’ de culturele erfenis van De Denker van Rodin.

Door het leven gaan zonder te piekeren, een zaligheid moet dat zijn. Sporza-journalist Aster Nzeyimana slaagt daar wonderwel in. Hoe hij dat doet? Hij verklapt het aan reporter Lotte Decaluwé.