“Piekeren is de meest beoefende sport ooit”

19 oktober 2020
© Pexels
We piekeren allemaal in mindere of meerdere mate. Hoe meer je piekert, hoe groter de kans op psychische problemen. Maar het goeie nieuws is: je kan er iets aan doen! Psycholoog Filip Raes deelde zijn tips in 'De Wereld van Sofie', net zoals Nic Balthazar. Hij raadt aan om je piekergedachten luidop te gaan zingen.

“Piekeren is een manier van nadenken die je niet vooruithelpt”, zegt psycholoog Filip Raes in ‘De Wereld van Sofie’. Hij is zelf een notoir piekeraar en schreef er een boek over: 'Weg van het piekeren: actie als remedie'. “Als je piekert, heb je geen vat meer op je gedachten, je kunt ze niet stopzetten en ze brengen je geen oplossing meer.”

Teveel is ongezond

We piekeren allemaal wel eens, maar sommigen meer dan anderen. “Een beetje piekeren is niet ongezond”, zegt Raes. “Maar als het teveel wordt, kan het problemen veroorzaken: echte piekeraars hebben een hoger risico op angst, burn-out en depressie.”

Zijn tips om ermee om te gaan? 

  • Merk het op, met mildheid en humor: want wat je niet opmerkt, kan je niet veranderen. 
  • Actie, actie, actie: minder denken en meer doen. Actie ondernemen is heilzamer dan rondjes draaien in je hoofd. Elke stap, hoe klein ook, brengt je iets dichter bij je doel
  • Zorg goed voor je mentale hygiëne: beweeg, en probeer elke dag naar buiten te gaan. "Uit onderzoek blijkt dat vertoeven in de natuur het piekeren doet verminderen"


Nic Balthazar: "Piekeren is volgens mij de meest beoefende sport ever"

Waarover je piekert, verschilt van mens tot mens: “Soms gaat het over gebeurtenissen uit het verleden, soms over de toekomst. Vaak ook piekeren we over wat ‘de ander’ van ons denkt.” Maar het goede nieuws is: je kan er iets aan doen! Zoals bijvoorbeeld Nic Balthazar deed.

Je zou het op het eerste gezicht niet vermoeden, maar ook de immer goedlachse regisseur en klimaatactivist piekerde er ooit op los. “Piekeren is volgens mij de meeste beoefende sport ever. Als we ons daar bewust van worden, dan zijn we al een heel eind op weg.”

Zing!

Een handige tip van Nic Balthazar? Dat is zingen! “Geef die innerlijke criticus eens – letterlijk – een stem. In een bepaald dialect. Of zing luidop wat hij zegt! Zo ga je hem ontkrachten, ga je beseffen hoe belachelijk hij klinkt en ga je hem vervolgens kunnen negeren.”

Meditatie en tai chi

Nic Balthazar slaagde er uiteindelijk in de negatieve gedachtenspinsels helemaal te stoppen door meditatie en tai chi: “Het klinkt misschien raar, maar dat was de grote doorbraak in mijn leven. Dankzij een ontmoeting met een Japanse boeddhistische monnik, die me de basis uitlegde van het boeddhisme.”

Hij doet nu dagelijks ‘de makkelijkste oefening ooit’: “Gewoon gaan zitten, ademhalen en jezelf de vraag te stellen: hoe is het met mij? En met mijn lichaam? Zo ben ik afgeraakt van die vervelende geldingsdrang die aan de basis ligt van het piekeren. En dat was een ongelooflijke bevrijding.”

Meer tips tegen piekeren vind je op vrtnws.be. Het boek van Filip Raes heet ‘Weg van het piekeren’ en is uitgegeven bij Lannoo.

Beluister de integrale uitzending van 'De Wereld van Sofie' over piekeren:

Lees ook: