Piemelkunde

6 juni 2015
Het staat er echt: “Het tevoorschijn halen van hun genitaliën is als het uitpakken van sinterklaascadeautjes.” Op pagina 52, onderaan.

Het gaat over taxonomen, dat zijn biologen die gespecialiseerd zijn in het rangschikken, onderverdelen en systematiseren van alle levende wezens in ordes, families, geslachten en soorten. Taxonomen zeggen Canis lupus familiaris tegen hun hond en Carassius auratus auratus tegen hun goudvis.

Op het eerste gezicht is taxonomie de stoffigste, meest administratieve, en dus de meest saaie tak van de biologie. Dat denk je, tot je leest dat voor taxonomen “het tevoorschijn halen van hun genitaliën – bedoeld wordt de genitaliën van het dier dat ze aan het bestuderen zijn - is als het uitpakken van sinterklaascadeautjes.” Want je kan kevertjes of slakjes die op het eerste gezicht in niets van elkaar verschillen, toch nog verder onderverdelen als je hun geslachtsdelen analyseert.

Neuzen lijken op neuzen, oren lijken op oren, poten zijn poten en staarten staarten, maar penissen en vagina’s zijn er in onwaarschijnlijk veel vormen en kleuren. En dus bestaat er zoiets als genitalologie. Piemelkunde. We gaan het er over hebben in Interne Keuken. Met Menno Schilthuizen, die er een boek over heeft geschreven: Darwins Peepshow.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...