Pierre Van Damme: "Het is niet omdat de ontwikkeling van een vaccin snel gaat, dat het vaccin niet veilig is"

8 september 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Oktober, december of toch pas volgend jaar? Wanneer is er een coronavaccin? En is het betrouwbaar? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) reageert in 'De Ochtend'.

Europa verwacht de eerste dosissen van een coronavaccin al tegen december. De Amerikaanse president Donald Trump is nog optimistischer en spreekt over volgende maand. In eigen land schuift geneesmiddelenagentschap FAGG maart 2021 naar voren. Wat is nu de meest realistische timing voor de langverwachte prik?

Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) stipt aan dat de Europese Commissie zegt dat ze tegen eind dit jaar vaccins gaan hebben. "Ze spreken ook nog niet over het uitrollen van grote vaccinatieprogramma’s", zegt hij vanmorgen aan VRT NWS. "We moeten ook oppassen voor spierballengerol tussen Europa en Amerika."

Volgens hem is maart 2021 een 'best case scenario'. "Een aantal bedrijven is nu bezig met de derde en laatste fase, dat is vooral om te zien of het vaccin werkt", legt hij uit. "Het gaat om studies bij tot 30.000 mensen waarvan we ten vroegste pas tegen eind dit jaar de resultaten gaan zien. Pas begin 2021 kan het licht op groen gezet worden om het vaccin op de markt te brengen. Dat is dus allemaal heel voorwaardelijk."

Maart 2021 lijkt dus in het beste geval haalbaar, maar zelf vindt Van Damme mei of juni realistischer. "Rond de helft van 2021 lijkt een realistische schatting", zegt hij daarover. Dat wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat iedereen zich tegen dan gaat kunnen laten inenten. "Dan spreek ik over de risicogroepen. Dat zijn alle gezondheidswerkers en alle risicopatiënten", zegt Van Damme. Concreet gaat dat over 3 à 4 miljoen Belgen. Wanneer iedereen zal volgen is koffiedik kijken.

Het is dan nog de vraag hoe die uitrol precies gaat verlopen. "Gaat één dosis per patiënt voldoende zijn of gaan sommige patiënten meerdere dosissen moeten hebben? Dat zijn allemaal zaken die nu nog niet bekend zijn, maar wel belangrijk zijn voor een uitrolprogramma", zegt Van Damme wiens lab overigens ook aan een vaccin werkt.

Rond de helft van 2021 lijkt een realistische schatting.

Het is bovenal belangrijk dat het vaccin werkt én veilig is. En dat blijkt veel mensen toch zorgen te baren. Volgens een recente studie van het Wereld Economisch Forum overweegt 30 procent van de Belgen om zich niet te laten inenten. Andere recente bevragingen tonen soortgelijke cijfers van Belgen met ernstige twijfels om zich al dan niet te laten vaccineren.

"Als argument wordt gebruikt dat het vaccin niet veilig kan zijn, omdat het te snel is gegaan", zegt Van Damme. "Alle stappen van een normale ontwikkeling van een vaccin zijn nochtans gevolgd", onderlijnt hij. "We hebben wel voorrang gegeven aan dit vaccin en dat verklaart voor een stuk de snelheid."

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Wanneer is een coronavaccin? (vrtnws.be)