Pierre Van Damme over Johnson & Johnson: "Vaccin zo verstandig mogelijk gebruiken"

20 april 2021
© David Pintens (Belga)
Gaat ons land het vaccin van Johnson & Johnson gebruiken nu het Europese Geneesmiddelenagentschap zegt dat de voordelen opwegen tegen het mogelijke risico? "We gaan dit nu bekijken met de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme, zelf lid van de taskforce, in 'De Wereld Vandaag'. "Vervolgens is het aan de politiek om de knoop door te hakken."

Wanneer die politieke beslissing valt, is nog onduidelijk. De wetenschappelijke adviezen zullen klaar zijn tegen het einde van de week. "We moeten zo verstandig mogelijk gebruikmaken van het vaccin", zegt Pierre Van Damme. Volgens hem is een leeftijdsgrens een mogelijkheid, maar hij wil daar niet op vooruitlopen. Zo'n leeftijdsbeperking is nu tijdelijk van toepassing bij het AstraZeneca-vaccin. Bij dat vaccin zijn gelijkaardige bijwerkingen gemeld en het wordt voorlopig enkel toegediend aan mensen van 56 en ouder.

Over AstraZeneca komt het EMA in de komende dagen met een meer gedetailleerde risico-batenanalyse per leeftijdsgroep. Dat zal ook een rol spelen in de beslissingen, aldus Van Damme.

Als die grens behouden blijft, en er ook beperkingen zouden komen op het gebruik van het J&J-vaccin, dan zal dat een impact hebben op de vaccinatiestrategie, erkent Van Damme. Vooral de jongeren zullen dan langer moeten wachten. Maar de vaccinoloog benadrukt wel dat er nog heel wat 55-plussers moeten gevaccineerd worden en dat er nu ook extra Pfizervaccins aankomen.

Bijwerking bijzonder zeldzaam

Over de bijwerking zelf, een combinatie van een bloedklonter en een extreem laag aantal bloedplaatjes, benadrukt Van Damme dat die bijzonder zeldzaam is, en dat er nog meer onderzoek nodig is. "Het gaat om een soort van aanval op de bloedplaatjes vanuit het afweersysteem die wordt uitgelokt. Maar wordt dat nu uitgelokt door een bepaald deel van het vaccin? Dat probeert men te begrijpen."

Beluister het gesprek met Pierre Van Damme in 'De Wereld Vandaag'

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: