Pierre Van Damme: "Start vaccinatie bij jongeren momenteel in zomervakantie, maar als het kan, liefst vroeger"

27 december 2020
© Victor He (Unsplash)
Vanaf januari bewoners en personeel van de woonzorgcentra, vanaf maart zorgmedewerkers in de ziekenhuizen en eerstelijnsgezondheidszorg, vanaf mei 65-plussers en risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar (mensen met onderliggende aandoeningen). Dat is momenteel de timing van de vaccinatiecampagne in ons land. "Maar als er meer vaccins beschikbaar zijn, kunnen we misschien sneller schakelen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in 'De Ochtend'.

"Er is met man en macht gewerkt aan draaiboeken. Veel hangt af van de timing waarop vaccins worden goedgekeurd. We hebben nu Pfizer, de goedkeuring van het Moderna-vaccin verwachten we in de eerste helft van januari, de goedkeuring van het vaccin van Janssen Pharmaceutica in maart. Verloopt dat allemaal vlot, en verloopt ook de productie en levering van die vaccins vlot, dan kunnen we in onze eigen planning en organisatie beginnen kijken en eventueel schuiven", aldus Pierre Van Damme.

We moeten flexibel zijn, we kunnen de timing, de planning en de organisatie van de vaccinaties en cours de route aanpassen.

Er is een werkgroep die zich buigt over de prioriteit van doelgroepen bij de vaccinaties. "Die komt wekelijks samen en krijgt feedback van verschillende fronten, van het terrein, van de commissie bio-ethiek... We moeten flexibel zijn en we kunnen de timing, de planning en de organisatie van de vaccinatiecampagne en cours de route aanpassen. Naarmate er meer vaccins ter beschikking komen, kunnen we meerdere doelgroepen parallel beginnen te vaccineren of sneller schakelen."

Een lichtpuntje voor niet-medische contactberoepen, zoals kappers. Gisteren bleek dat mensen die een niet-medisch contactberoep uitoefenen, meer dan gemiddeld besmet raken. Kunnen zij misschien dan eerder ingeënt worden dan gepland? "Dat zijn gegevens die de werkgroep meeneemt: essentiële beroepen, beroepen die zwaar te lijden hebben onder een verplichte sluiting. Dat soort dingen wordt daar ook in besproken."

Momenteel ligt de start van de vaccinatie bij jongeren ergens in de zomervakantie. Maar we zouden er alles aan willen doen om dat te vervroegen, in functie van de beschikbaarheid en levering van de vaccins.

En ook voor jongeren had Van Damme een boodschap. "Momenteel ligt de start van de vaccinatie bij jongeren wellicht ergens in de zomervakantie. Maar we zouden er alles aan willen doen om dat te vervroegen, in functie van de beschikbaarheid en levering van de vaccins. En daar zijn we enorm afhankelijk van. Als dat vlot en snel gaat, kunnen de vaccinatiecentra die er dan zijn, ook voor jongeren beschikbaar zijn. Dat moet kunnen."

Maar Van Damme benadrukt nogmaals: "Het hangt absoluut af van de goedkeuring, de productie en de levering van de vaccins. Als we die goedkeuring hebben, dan kunnen wij hier beginnen plannen en organiseren, bekijken op welke manier we alles gaan inzetten."

Beluister het gesprek met vaccinoloog Pierre Van Damme in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'