Piet Vanthemsche als crisiscommunicator?

1 december 2015
Er kwam flink wat kritiek op de crisiscommunicatie van de regering naar aanleiding van de terreurdreiging. Er werd zelfs gepleit voor een aparte crisiscommunicator, van buiten de regering. Sonja De Becker van de Boerenbond vindt nochtans dat de regering het helemaal niet slecht heeft gedaan.

"Het is gemakkelijk om langs de zijkant commentaar te geven op zo'n complex dossier", vindt Sonja De Becker van de Boerenbond.

Zij denkt terug aan de dioxinecrisis, waar ook in eerste instantie naar de boeren werd gewezen als schuldigen. Later bleek dat zij helemaal geen schuld troffen. "Wij hebben toen mensen van vakantie teruggeroepen om een netwerk van interne informatie op te zetten. We moesten, met de informatie die we hadden, intern en extern gecommuniceerd worden."

 

Want communicatie in zo'n situatie is natuurlijk uitermate belangrijk:

Eén van de dingen die we geleerd hebben is dat het heel belangrijk is dat in dergelijke situaties iedereen bij zijn rol blijft.

 

Na de dioxinecrisis is er dan ook een soort draaiboek opgesteld, waar duidelijk instaat wie wat doet. En dat heeft geloond. Want bij de EHEC-crisis is dat draaiboek van de dioxinecrisis perfect toegepast. 

Maar De Becker vindt dat de regering nu zeker niét is gefaald in de communicatie naar de buitenwereld toe, integendeel tot veel anderen:

Ik vond dat de regering het niet zo slecht heeft gedaan. Uiteindelijk heeft de premier zelf de belangrijkste boodschappen gebracht, aangevuld door de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken.

 

Als ze toch nog een extra crisiscommunicator zoeken, dan heeft De Becker wel nog een tip: Piet Vanthemsche, die de communicatie in de dioxinecrisis en bij de vogelgriep op zich heeft genomen, kan misschien wel?

Radio 1 Select