Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld winnen allereerste Boon-boekenprijzen

24 maart 2022
De Vlaamse auteur en illustrator Pieter Gaudesaboos en de Nederlandse schrijver Marieke Lucas Rijneveld slaan allebei een dubbelslag, met zowel de jury- als de publieksprijs van de gloednieuwe Boon-boekenprijzen. Rijneveld wint met de roman "Mijn lieve gunsteling" en wordt geprezen als "unieke, rijke stem die boven de anderen uitsteekt". Het prentenboek "Een zee van liefde" van Pieter Gaudesaboos noemt de jury een "moderne klassieker".

De allereerste winnaars van de Boon, de nieuwe Vlaamse literatuurprijzen, zijn bekendgemaakt in Oostende: een Vlaming en een Nederlander. In de categorie fictie en non-fictie koos de jury voor de roman “Mijn lieve gunsteling” van de Nederlander Marieke Lucas Rijneveld. Voor kinder- en jeugdliteratuur gaat de Boon naar het prentenboek “Een zee van liefde” van de Vlaming Pieter Gaudesaboos.

Zowel Rijneveld als Gaudesaboos haalt ook de publieksprijs binnen. Daar hebben zo’n 10.000 lezers voor meegestemd via de VRT, en De Standaard. Winnaars Rijneveld en Gaudesaboos ontvangen elk 50.000 euro van de jury en daarbovenop nog eens elk 5.000 euro voor hun publieksprijs. En een zilveren zegelring in de vorm van een boon.

“Mijn lieve gunsteling” is de tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld en gaat over een veearts van 49 die een meisje van 14 inpalmt en obsessief wil bezitten. “Een ongemakkelijk verhaal dat de lezer door zijn virtuoze taligheid binnenzuigt in een adembenemende monoloog,” zegt de jury. Die koos uit tientallen fictie- en non-fictieboeken voor de roman van Rijneveld, “een geboren schrijver” en “een van die unieke, rijke stemmen die boven de anderen uitsteekt, in een Nederlands dat glinstert en gloeit, onstuitbaar stroomt en stuwt, aards en zintuiglijk, beschrijvend en beschouwend, diepzinnig en toch licht is,” las voorzitster Brigitte Raskin voor uit het juryverslag.

Boon-winnaar Pieter Gaudesaboos:

Marieke Lucas Rijneveld reageerde verheugd op de bekroning en bedankte ook de "lieve lezers die zich niet laten begrenzen en afschrikken door een enge veearts." Rijneveld, die ook in een veebedrijf werkt, zei nog "Ik ga meteen naar de koeien nu en koop met het geld kauwgras voor hen."

Juryvoorzitster Brigitte Raskin: "Marieke Lucas Rijneveld, wat heb jij een goed boek geschreven!"

Ook bij de kinder- en jeugdliteratuur was de jury unaniem in haar keuze voor “Een zee van liefde” van Pieter Gaudesaboos. Een prentenboek – met ook tekst- over een pinguïn die verliefd is op een beer. “Een boek dat aantoont hoe je je grenzen kunt verleggen en jezelf beter kunt leren kennen,” zegt de jury. “De kracht van dit boek ligt in de eenvoud”, zowel qua tekst als qua tekeningen. "Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker,” zei juryvoorzitster Martine Tanghe.

Bron: vrtnws.be en Culture club

Lees ook: