Pieter Timmers zwemt naar zilveren medaille in de race van zijn leven

11 augustus 2016
Pieter Timmers heeft België een derde medaille bezorgd in Rio de Janeiro. Op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer in het zwemmen, pitste hij op weg naar de tweede plaats 34 honderdste seconde van zijn Belgisch record af (47"80). Het goud was voor de 18-jarige Australiër Kyle Chalmers.
Nadat hij bij zijn intrede in het Olympic Aquatics Centre even op weg was naar het verkeerde startblok, bereidde Pieter Timmers zich met gouden badmuts en de blik van een echte killer in de ogen voor op wat hét gloriemoment in zijn carrière moest worden.

47 seconden en 80 honderdsten later schreef hij daadwerkelijk geschiedenis als eerste Belgische medaillewinnaar in het olympische bad sinds de gouden plak van Fred Deburghgraeve in 1996.

 

De Zilveren Zwemmer

Timmers trok zich tussen turbostarters Condorelli en Chierighini deftig op gang en keerde als vijfde in een scherpe tijd van 22"96. In de laatste 50 meter at de 28-jarige Belg vervolgens (bijna) iedereen met huid en haar op.

De 18-jarige Australiër Kyle Chalmers tikte na 47"58 als eerste aan, waarna Timmers de uittredende olympisch kampioen Nathan Adrian op fantastische wijze met vijf honderdste seconde afhield in de strijd om de zilveren plak.

Na het goud van wielrenner Greg Van Avermaet en het brons van judoka Dirk Van Tichelt maakt Pieter Timmers het kleurrijke Belgische medaillepalet zo helemaal compleet.

Zilveren Timmers: "Ik kan het nog altijd niet geloven"

Met een glimlach van oor tot oor stond Pieter Timmers na zijn magistrale race de Sporza-microfoon te woord: "Ik kan het nog altijd niet geloven. Tweede, dat is onwaarschijnlijk. Ik wist dat ik een kleine kans had als ik een toprace zou zwemmen, maar voor hetzelfde geld val ik ernaast."

"Er zijn enkele zwemmers die een paar steken hebben laten vallen en mentaal niet helemaal top waren. Bij mij ging het wel super. Ook mentaal was ik helemaal top. De laatste meters waren zwaar, maar ik ben blijven trekken en sleuren. Toen ik die 2 naast mijn naam zag staan, kon ik het nauwelijks geloven."

Ronald Gaastra: "Ik moet misschien nog 20 jaar doorgaan voor brons"

Twintig jaar na de gouden medaille van Fred Deburghgraeve in Atlanta zwemt wederom een pupil van Ronald Gaastra zich in de olympische medailles: “Ik moet misschien nog 20 jaar doorgaan voor brons", aldus de zwemcoach.

“Het is natuurlijk altijd de bedoeling om te pieken op de Spelen, maar Pieter heeft een goeie voorbereiding gehad. Hij heeft heel goed getraind en alles is gelopen zoals we wilden. En dan doet hij het. Hij ging voor de start nog de verkeerde kant op en kwam lachend terug, dan zie je dat hij relaxed is en dat het goed zit.”

“We konden het niet goed zien vanuit de hoek van de trainers, maar op 75 meter dacht ik: “Godverdomme, hij ligt in medaillepositie.” Als hij dat kon aanhouden was het goed, want hij finisht altijd sterk.”

Kijk ook naar de filmpjes op sporza.be