Pijn

6 juni 2020
Uitgeverij Lannoo
Pijn hoort bij het leven, wees er blij mee. Het is onze alarminstallatie, ze beschermt en waarschuwt ons als er iets misgaat in ons lichaam. Zonder pijn overleven we niet.

Hier past een nuancering. Acute pijn hoort bij het leven. Maar er is ook pijn die geen nut meer heeft: chronische pijn, voortdurende pijn, een geheimzinnige vorm van lijden waarbij het verband tussen de pijn en de oorzaak ervan is vervaagd.

Dokter Bart Morlion is iets wat niet bestaat: pijnkundige. Er is wel een duur woord voor: algologie, maar er bestaat geen diploma in de pijnkunde.

De algologie is een jonge tak van de geneeskunde. Tot voor een paar decenia dacht men wat u vermoedelijk ook denkt: pijn heeft een oorzaak, neem die oorzaak weg en de pijn zal verdwijnen. Als het mechanisme zo simpel zou zijn, zou Bart Morlion over pijn geen boek hebben geschreven.

Pijn is een introductie tot die jonge wetenschap. Bart Morlion heeft het geschreven vanuit passie, maar ook vanuit ergernis. Ergernis over hoe het er in de medische wereld aan toe gaat, en af en toe ook ergernis over de verwachtingen en eisen van patiënten. En van potentiële patiënten, u en ik. Wij springen achteloos met ons lichaam om.

Beluister het volledige gesprek: