Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

Pijn op verschillende manieren bekeken

wo 7 jan. - 8:49

Een week lang kijkt De bende van Annemie op verschillende manieren naar pijn. Mensen kunnen immers allerlei soorten pijn voelen. Of ze voelen geen pijn, wat ook niet goed is! Vandaag hebben we het over neuropathische pijn.
Pijn op verschillende manieren bekeken

 

 

 

 

Maandag 5 januari: Over 'neuropathische pijnen'

Wat als intense fysieke pijn voortdurend om de hoek loert? Wanneer een kleine aanraking als pijn ervaren wordt, of wanneer slapen onder een laken ondraaglijk kan zijn.

Mensen met neuropathische pijnen, die ook zenuwpijnen worden genoemd, ondergaan, bestrijden, verbijten dag in dag uit het absolute maximum aan fysiek lijden.

Tijdens een operatie werd bij Frieda een zenuw geraakt. Sindsdien heeft ze voortdurend last van een zeurende pijn. En ook Robert heeft moeten leren verbijten. Hij lijdt aan fantoompijn, wat dus betekent dat hij pijn voelt in een lichaamsdeel dat er niet meer is.

In zulke gevallen is het goed dat er pijnspecialisten als dokter Guy Hans bestaan.


Dinsdag 6 januari: Over zelfpijniging

Het komt voornamelijk voor bij jongeren, en zelfs daar nog het meest bij meisjes. Zichzelf pijn doen, door in de arm te krassen met een scherp voorwerp, bijvoorbeeld. Het is een noodkreet, je creëert een fysieke pijn die je wil voelen om iets anders niet te voelen.

Ook Dorien doet aan zelfpijniging, maar ze beseft dat de pijn een foute kompaan is. En dus doet ze hard haar best er vanaf te geraken.


Woensdag 7 januari: Over het niet voelen van pijn

Wat als je geen pijn kan voelen? Misschien denk je dat dat fijn is, maar dat is het zeker niet. Het is zelfs gevaarlijk! Want een gevoel van pijn waarschuwt ons bijvoorbeeld dat we beter de houtkachel niét aanraken. Of dat we in onze vinger aan het snijden zijn en daar beter mee stoppen.

Er bestaat een medische term voor, namelijk het HSAN-syndroom type 4. De jonge Ruben is er mee geboren en is dus ongevoelig voor pijn. Waarom dat zo gevaarlijk is, vertellen zijn ouders.

 

Een reeks van reporter Jeroen Franssens

 

Zit je na het beluisteren van één van onze uitzendingen met vragen? Wil je ergens over praten? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal. Tele-Onthaal is 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar op het telefoonnummer 106.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet