Pipi en kaka

20 september 2014

Er bestaan massa's boeken over het hart, de hersenen en de penis, maar weinig of geen over de darmen. Tenzij 'Hap Slik. Weg' van Mary Roach. Alles wat je altijd al wilde weten over het spijsverteringsstelsel. En alles wat je niet wilde weten. Dat ook.

In haar inleiding schrijft ze: "Ik wil niet dat je zegt: 'Dit is goor.' ik wil dat je zegt: 'Ik dacht dat dit goor zou zijn, maar het is juist heel interessant.' En ok, ook wel een beetje goor."

Kun je zoveel eten dat je maag uit elkaar barst? Waarom verteert een maag zichzelf niet? Wat gebeurt er als een astronaut een wind laat in een ruimtepak? Kan de staatsschuld verkleind worden door veel te kauwen? Kun je doodgaan van constipatie? Is dat de reden waarom Elvis dood is? Wonderlijke lectuur.

Professor Geert D'Haens van het Universitair Ziekenhuis van Amsterdam - die al eens eerder de Grote Boodschap is komen verkondigen - heeft het boek gelezen. Hij komt bevestigen of ontkennen. Want er staan toch wel een paar hele straffe dingen in. Over pipi en kaka. En boeren en scheten.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...