Plan voor heropstart van psychische behandelingen: "Hoe langer je wacht, hoe slechter het wordt"

28 april 2020
© Eric Ward (via Unsplash.com)
De sector van de geestelijke gezondheidszorg wil zo snel mogelijk weer beginnen met psychische behandelingen, nu dat weer mag vanaf 4 mei. Door de coronamaatregelen werden drie op de vijf behandelingen stopgezet, en dat kan ernstige gevolgen hebben. "Heel wat mensen raken mentaal uitgeput"zegt psychiater Kirsten Catthoor in 'De Ochtend'.

De sector wil patiënten eerst vooral online en telefonisch helpen, en die consultaties worden ook terugbetaald. Maar ook fysieke raadplegingen zijn mogelijk, daarvoor is beschermingsmateriaal.

De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg heeft ook een plan gemaakt voor de heropstart van de psychische behandelingen. Daarin wordt opgeroepen om patiënten zelf op te bellen om de therapie weer op te starten, en ook patiënten kunnen hun zorgverlener contacteren.

“Veel mensen hebben het erg moeilijk, zeker in coronatijden”, zegt Kirsten Catthoor, psychiater in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen. “Ze hebben depressieve of angststoornissen en ze maken een existentiële crisis door. Kunnen we dit blijven volhouden? Hoe zal de toekomst eruit zien? Heel wat mensen raken mentaal uitgeput, zeker zonder ondersteuning.”

Catthoor merkt ook op dat mensen dokters niet willen storen met hun problemen. Dat geldt niet alleen voor psychologen en psychiaters: ook in de algemene geneeskunde is dat zo. Maar dat kan heel gevaarlijk zijn, zegt ze: "Uitstellen van problemen oplossen leidt tot grote gezondheidsschade. Hoe langer je wacht, hoe slechter het wordt."

Beluister het gesprek met Kirsten Catthoor in 'De Ochtend' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: