Planten op de werkvloer zorgen voor minder ziekteverzuim

5 februari 2019
Planten op de werkvloer zorgen voor minder ziekteverzuim. Dat is één van de opmerkelijke resultaten van het onderzoek dat Tia Hermans deed aan de Wageningen Universiteit. In totaal gaat het om een anderhalve dag per werknemer, per jaar.

Wil je je beter voelen op kantoor? Dan hebben we een tip: neem een plant in huis. Tia Hermans, onderzoekster aan de Wageningen Universiteit in Nederland, onderzocht de invloed van planten op de werkvloer. En wat blijkt? Ze zorgen voor minder ziekteverzuim.

Tijdens het onderzoek werden graslelies in een kantooromgeving gezet. Die zouden de luchtvochtigheid in een ruimte verbeteren. En dat is belangrijk. “Mensen die op kantoor werken krijgen vaak last van droge ogen of een droge keel. Zeker in de winter, dan is het vooral te droog”. Behalve dat de luchtvochtigheid verbetert, nemen planten ook vluchtige organische componenten zoals fijn stof op.

Ook de temperatuur wordt beïnvloed. “De thermische comfortzone van mensen wordt breder en er zijn minder klachten over de temperatuur”, aldus Hermans. Het mag dus gerust wat warmer worden of koeler zijn vooraleer mensen beginnen klagen. En dat is interessant voor bedrijven, want die hoeven minder te verwarmen in de winter of te verkoelen in de zomer, en dat bespaart energie.

Als laatste doen ze ook nog iets met ons gemoed. “Mensen krijgen wat meer positieve gevoelens”. En dat helpt met het ziekteverzuim. “De binnenlucht en het klimaat zijn beter en tegelijkertijd voelen mensen zich beter. Ze ervaren een beter sociaal aspect en dat maakt hen minder gestrest waardoor het ziekteverzuim omlaag gaat.

Werknemers in kantoren waar wel planten stonden doen bijna een anderhalve dag per medewerker, per jaar minder aan werkverzuim. “Dat is niet niets. Zeker als je weet dat de personeelskosten veel groter zijn dan bijvoorbeeld de energiekosten van een bedrijf. Dus in die zin is dat voor werkgevers wel een belangrijk punt”, aldus Hermans.

Lees ook: