Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Plattelandsmensen kunnen beter navigeren dan stadsmensen

ma 17 feb. - 0:33

Stedelingen kunnen minder goed navigeren dan plattelandsbewoners. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
© Anna Pascale (via Unsplash.com)

Een Gentenaar kan slechter navigeren dan iemand uit pakweg Hamme.  Dat zou je kunnen besluiten uit een nieuw onderzoek waar tienduizenden mensen uit bijna 40 landen aan hebben meegewerkt.   In dat onderzoek kregen mensen van alle leeftijden de opdracht om een app met navigatieopdrachten te gebruiken, vertelt Ineke van der Ham, docent neuropsychologie aan de Universiteit Leiden, in ‘Nieuwe Feiten’.  “En in ieder land was dat verschil te zien.”

In de stad heb je beperkte navigatie-informatie, verklaart ze het fenomeen. “Alles staat heel dicht op elkaar, en je loopt zo tegen een gebouw aan. Dus je bent niet zo heel erg bezig met hoe die stad er in zijn geheel uitziet.” Dit in tegenstelling tot het platteland: als je daar woont, heb je veel beter zicht op hoe de omgeving zich tot elkaar verhoudt. “Je ziet bijvoorbeeld een kerktoren in de verte, of je bent je er meer bewust van dat het volgende dorp in het Noorden of Zuiden ligt. Je hebt andere informatie die je gebruikt.”

In steden waar er vaker met de metro gereisd wordt, is het effect nog duidelijker

Op het platteland zijn er ook geen trams of metro’s. Je bent er zelf alles aan het doen: wandelen, fietsen, met de auto rijden, en dat maakt je bewust van de omgeving. In steden waar er vaker met de metro gereisd wordt, en je dus vaker onder de grond rijdt, is het effect dan ook nog duidelijker, zegt Ineke van der Ham.

Er is ook een verschil tussen Europa en Amerika, waar steden er heel anders uitzien, met hun dambordpatronen. “Die grids maken je een beetje lui, omdat je omgeving niet zo heel veel aanwijzingen geeft. Je moet gewoon de zesde weg links afslaan, in plaats van dat je bezig bent met welk gebouw er staat.”

En wat met mensen die verhuizen? “Ik kan me voorstellen dat je opvoeding echt wel van belang is” zegt Ineke van der Ham. Al kan je je navigatievermogen ook trainen. Hoe je dat doet, vind je terug op de website van universiteitleiden.nl.

Verschil tussen mannen en vrouwen?

Dat er een verschil is qua navigatievermorgen tussen iemand van Gent of van Hamme, weten we nu dus dankzij dit onderzoek. Maar de hamvraag die iedereen, of toch velen, bezighoudt is: wat met het verschil tussen mannen en vrouwen?  “In dit onderzoek wordt dat niet genoemd, en we hebben het zelf ook niet zo sterk gevonden. We zagen vooral dat mannen denken dat ze het beter kunnen, maar als je kijkt naar de prestatie, valt dat best mee” besluit Ineke van der Ham.

We zagen vooral dat mannen denken dat ze de weg beter kunnen vinden.

Beluister het gesprek met Ineke van der Ham in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet