Plaza de Cataluña met grof geweld ontruimd

27 mei 2011

De Mossos d'esquadra - de Catalaanse oproerpolitie - heeft vanochtend hardhandig het demonstrantenkampement op Plaza de Cataluña in Barcelona ontruimd. Voor de duidelijkheid, de zittende man op het plaatje is een rolstoelpatiënt.


Volgens de officiële lezing moest het plein schoongemaakt worden vanwege de finale van de Champions League die Barcelona morgenavond op Wembley tegen Manchester United speelt. Kwestie van voldoende plaats te voorzien om de overwinning te vieren.


Een paar tientallen jongeren hielden een sit-in om de vrachtwagens van de reinigingsdienst tegen te houden. De oproerpolitie kwam rond twintig voor zeven in actie en schuwde rubberkogel noch (metalen) wapenstok. Bij de confrontatie vielen in totaal 43 gewonden, waaronder één agent. Het materiaal van de bezetters - laptops, tenten, cateringmateriaal, geluidsinstallaties ... - belandd in de vuilniswagens.

In de loop van de dag groeide de internationale verontwaardiging over het politiegeweld, via de sociale media wordt de oproep verspreid om tegen 19 uur de Plaza de Cataluña opnieuw te bezetten. U kan gebeurtenissen en reacties op twitter volgen middels de hashtags #acamapadabcn en #bcnsinmiedo. Zie voor meer info de blog van onze Spanje-correspondent en ooggetuige Tom Lievens.

Lees en beluister ook