Plexiwanden tussen tafels? En wat moet die "open zijde" zijn? 48 uur voor heropening terrassen zijn er nog veel vragen

7 mei 2021
Minder dan twee dagen voor de heropening van de terrassen zitten de cafés en restaurants nog met veel vragen. Het protocol dat ze begin deze week doorgestuurd kregen, blijkt nog niet definitief. Een plexischerm in plaats van afstand tussen de tafels? En hoe open moet een open zijde aan het terras zijn? Niemand die het momenteel exact weet.

Begin deze week werd het protocol rond de heropstart van de horeca afgeklopt. Het 23 pagina's tellend document - dat het resultaat is van onderhandelingen tussen de regering en de sector - vat tot in de kleinste details samen hoe de terrassen vanaf zaterdag weer open kunnen. Denk aan: tafels met vier (tenzij je gezin groter is), enkel naar binnen voor een toiletbezoek of om te betalen en bediening met mondmasker.

Ook de anderhalve meter afstand die er moet zijn tussen de tafelgezelschappen staat in het protocol, "tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter", zo staat erin te lezen.

Maar die zin over de plexiwanden, die was niet afgesproken op het Overlegcomité vorige maand, zo liet coronacommissaris Pedro Facon vrij snel weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR), die voor de regering het protocol mee onderschreef. In regeringskringen is inderdaad te horen dat de plexischermen "in strijd zijn met de beslissing van het Overlegcomité". En dus wordt nu bekeken of het protocol nog moet worden aangepast.

Alleen... dat protocol is via Horeca Vlaanderen wel al verspreid onder de cafés en restaurants. Heel wat uitbaters zijn hun terrassen dan ook al aan het voorbereiden met die plexischermen. Op die manier kunnen ze meer tafels zetten en dat vinden veel uitbaters interessant, zeker als ze maar beperkte ruimte hebben.

"48 uur voor de opening weten we nog niets", zegt Kevin Van der Auwera, voorzitter van Horeca Leuven, aan VRT NWS. "Als we geen plexischermen kunnen zetten, kunnen we minder klanten zetten en moeten we ook minder personeel hebben. Die zaken moeten we nu toch echt wel weten. Dit is een echte schande. Ondertussen hebben we al overlegd met de stad en de politie, maar iedereen is aan het wachten op de beslissingen. We weten het gewoon niet."

De bevoegde ministers willen voorlopig niet reageren en wijzen naar morgen, wanneer het ministerieel besluit zal worden gepubliceerd. Het horecaprotocol is sowieso onder voorbehoud tot de publicatie van dat ministerieel besluit, zo valt er te horen. Alleen zal dat ministerieel besluit wellicht niet tot in de details gaan en verwijzen naar... het protocol.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is het hoe dan ook te laat. "We krijgen nog veel vragen van lokale besturen en we kunnen er gewoon geen antwoord op geven, omdat we niet alle informatie hebben", zegt Nathalie Debast aan VRT NWS.

Een van de voorbeelden die ze aanhaalt is "de open zijde" die er altijd moet zijn. In het protocol van begin deze week staat dat er altijd "minstens één volledige zijde geopend moet zijn", "ongeacht de weersomstandigheden". "Maar hoe open moet die open zijde zijn?", zegt Debast. "We moeten wachten op het ministerieel besluit, maar dat komt er pas morgen, één dag voor de heropening. We moeten echt snel duidelijkheid hebben."

Controle?

De lokale en federale politie hebben ondertussen overlegd hoe ze vanaf zaterdag zullen controleren. Ze zullen aanwezig zijn, maar ze zullen niet met een meetlat tussen de tafels lopen.

Bron: vrtnws.be en De ochtend