Ploegsteert: een hommage aan VDB van zijn zwemkameraad Wannes Cappelle

7 april 2018
Wielrenner van weleer Frank Vandenbroucke is in Ploegsteert geboren, maar hoe is Ploegsteert van Het Zesde Metaal zelf ontstaan? Jan Delvaux doet de voorgeschiedenis van het favoriete lied van de Radio 1-luisteraar uit de doeken.

“Ploegsteert moet wel het populairste koerslied zijn”, zegt Delvaux, voor de gelegenheid in koerspak, in Allez Allez.

“Ploegsteert verwijst naar de faciliteitengemeente waar Frank Vandenbroucke, intussen bijna 10 jaar dood, geboren is. Het merendeel van de inwoners van die gemeente is Franstalig, dus bracht Wannes Cappelle het nummer in het Frans op de voorstelling van de biografie van VDB.”

“Frank was eigenlijk verantwoordelijk voor de carrière van Wannes Cappelle. Door zijn onrechtstreeks toedoen is het succes van Het Zesde Metaal ontstaan.”

Frank Sinatra

“In 2011 werd Wannes, toen een nobele onbekende, uitgenodigd op een herdenking in het wielermuseum van Roeselare. De organisator had gevraagd of Wannes wou optreden die avond, of hij een West-Vlaamse versie wou maken van het favoriete nummer van VDB: My Way van Frank Sinatra.”

De biografie van VDB had Wannes tot tranen toe bewogen

“Wannes maakt een heel nieuw lied, geinspireerd door een oude biografie van VDB, ‘Ik ben god niet’. Dat boek had Wannes tot tranen toe bewogen.”

Meezwemmen

“Wannes heeft VDB nog persoonlijk gekend. Hij is zelf een beloftevol triatleet geweest en moest vaak trainen. Tijdens zijn zwemtrainingen in het zwembad van Menen kwam VDB vaak meezwemmen.”

“Als hommage voor VDB zong Wannes in juni 2011 zijn nieuw nummer, Ploegsteert, in bijzijn van de moeder en de oudste dochter van VDB. Een jaar later was het het titelnummer op de nieuwe plaat van Het Zesde Metaal.”