'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal opnieuw verkozen tot beste Belgische popnummer in Belpop 100

7 december 2019
Radio 1
'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal werd zonet voor het derde jaar op rij verkozen tot het beste Belgische pop- en rocknummer in de Belpop 100. De Belpop 100 werd vandaag tussen 9 en 18 uur door Floris Daelemans en Sien Wynants gepresenteerd vanuit het Belpop-café in Hasselt. 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo eindigde op de tweede plaats. 'Steentje' van Brihang was de hoogste nieuwkomer.

Mia van Gorki steeg, vijf jaar na het overlijden van Luc De Vos, opnieuw naar plaats 3. Verrassende nieuwkomers waren Steentje van Brihang, dat uit het niets meteen op plaats 7 terechtkwam. Ruim 12.000 luisteraars brachten hun stem uit. Dat is maar liefst een derde meer dan vorig jaar.

Top 10

Dit is de volledige top 10:

  • Ploegsteert - Het Zesde Metaal
  • Ruimtevaarder - Kommil Foo
  • Mia - Gorki
  • Ne me quitte pas - Jacques Brel
  • Instant Street - Deus
  • I can't live in a living room - Red Zebra
  • Steentje - Brihang
  • Twee meisjes - Raymond van het Groenewoud
  • Oh La La La - TC Matic
  • There will be no next time - The Kids

Sinds 2017 staat Ploegsteert van Het Zesde Metaal onverslagen bovenaan de Belpop 100. Het jaar daarvoor stond Ploegsteert ook nog op 1 in de '100 op 1', de voorloper van deze lijst. Het lied is een ode van Wannes Cappelle aan de overleden wielrenner Frank Vandenbroucke.

"Ik denk elke keer: nu zal het wel niet meer zo zijn en nu hoeft het ook niet meer, maar ik moet wel toegeven dat ik er elke keer zenuwachtig over ben en dat het me elke keer iets doet", reageerde Wannes Cappelle. "Ik heb wel gemerkt dat er veel wielerfans zijn die het nog eens gepost hebben. Je voelt dat Frank Vandenbroucke nog altijd bij de mensen leeft."

De nummer 2 van dit jaar was ook dezelfde als die van vorig jaar: Ruimtevaarder van Kommil Foo. Vorig jaar stond Ne me quitte pas van Jacques Brel op 3, dit jaar was die plek voorbehouden voor Mia van Gorki.

Vorige week werd Luc De Vos, de frontman van Gorki, vijf jaar na zijn sterfdatum, nog herdacht met een Radio 1 Luc De Vos Sessie in de Vooruit in Gent

Op 7 in de lijst staat de hoogste nieuwkomer: Steentje van Brihang, een nummer dat pas dit voorjaar uitkwam. 

De sterkste stijger dit jaar was Eenzaam zonder jou van Will Tura. Het nummer steeg 57 plaatsen, van 93 naar 36. Putain putain van T.C. Matic was dan weer de sterkste daler (van 31 naar 78). dEUS staat met 6 songs in de lijst, Gorki met 4.

Bekijk de foto's:

Lees ook: