"Plots staat er een kind voor je wagen, dat is je ergste nachtmerrie"

26 februari 2016
37% van de Belgische bestuurders is achter het stuur bezig met zijn of haar smartphone. Daarmee bengelen we achteraan het Europese rijtje. Nu lanceert de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen een campagne om die trend tegen te gaan.

Onlangs getuigde Mathias Sercu in Van Gils & Gasten hoe hij drie jaar geleden zijn moeder verloor door een verkeersongeval. Ze werd aangereden door een jonge vrouw die nog maar pas haar rijbewijs had en er niets aan kon doen. De vader van Mathias nodigde haar uit op de wake van zijn vrouw, een heel moedige keuze.

Linde Merckpoel maakte als eindwerk voor haar studies Woordkunst Gele Laarzen, een radiodocumentaire over haar tante Katrien die op tienjarige leeftijd werd doodgereden. Zelf heeft ze haar nooit gekend, maar ze merkte dat haar familie het drama nog niet helemaal verwerkt had. 30 jaar na het ongeval reconstrueerde ze de feiten door te praten met haar familie én met de man die het ongeval veroorzaakte. 

Plots staat er een kind vlak voor je wagen, dat is je ergste nachtmerrie

Toen Linde de veroorzaker van het ongeval ontmoette, bleef hij maar herhalen dat hij geen schuld had aan het ongeval, iets wat ze begrijpt. Door krampachtig te blijven zeggen dat het jouw fout niet is kan je misschien wel een manier gaan om verder te gaan met je leven. Enkel door veel bezig te zijn kan je zo iets verwerken. 

De documentaire die Linde 10 jaar geleden maakte kan je onderaan deze pagina herbeluisteren, net als de rest van de onderwerpen die ze meenam als nieuwsgast.