"Po co nam reanimacja Trójk?ta Weimarskiego"

15 februari 2011

Bovenstaande kop lazen we in de Poolse krant Gazeta Wyborcza. In het Nederlands: "Waarom we de Weimar Driehoek moeten reanimeren". De Weimar Driehoek? Eerlaijk gezegd, wij hadden daar nog nooit van gehoord.

De Engelse Wikipedia leert dat de Weimar Driehoek een informeel samenwerkingsverband is tussen Polen, Duitsland en Frankrijk. De driehoek werd in 1991 in Weimar opgericht om Polen te ondersteunen in het decommuniseringsproces.

Enfin, wij hebben niet de indruk dat de Weimar Driehoek zich de afgelopen 20 jaar heeft opgeworpen tot de motor van Europa. Rozmawia? Pawe? Wro?ski van de Gazeta Wyborcza denkt dat de mislukkingen uit het verleden te wijten zijn aan de buitensporige politieke ambities van Polen. En aan de korte termijnvisie en het gebrek aan interesse van de Duitse en Franse leiders, "die ons lange tijd beschouwden als arme voorouders."

Maar de driehoeksverhouding zou vorige week een nieuwe elan gekregen hebben tijdens de jongste ontmoeting tussen Angela Merkel, Nicolas Sarkozy en de Poolse president Bronislaw Komorowski. De drie leiders hebben onder meer verklaard dat ze regelmatiger bijeen zullen komen en dat ze de Russische president Dmitri Medvedev mee aan tafel willen uitnodigen.

Wat zou daar voor Europa inzitten - wetende bijvoorbeeld dat Frankrijk en Duitsland prominente leden van de Eurozone zijn, en Polen niet. Wetende ook dat Polen in het verleden nogal eens op de rem ging staan, om het zacht uit te drukken, als het ging over een 'Europese economische regering' of strenger toezicht op het begrotingsbeleid van de lidstaten. BTW, Polen wordt per 1 juli 2011 voorzitter van de EU.

Radio 1 Select