De wereld van Sofie Podcast

15 november 2019
Sofie Lemaire en haar team gaan elke week op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen. Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Je ontdekt het, willens nillens, in De Wereld van Sofie.

Stalking

1 op 4 vrouwen of meisjes wordt ooit gestalkt. Opgejaagd, belaagd, door iemand die een bijzondere obsessie voor haar ontwikkeld heeft. In deze podcast hoor je het verhaal van Anja, wiens ex haar een jaar lang terroriseerde, hoor je de beste tips tegen stalking en duiken we de geschiedenis van obsessionele fans in.

Wat is het waard om te bewaren?

In Dublin dreigt “The House of the Dead” gesloopt te worden. Het was de setting van het bekende verhaal “The dead” van James Joyce. Doodzonde. Maar het is geen unicum, want ook in België ging ooit het "Volkshuis" van Horta tegen de vlakte. En zo zijn er ontelbare voorbeelden. Wie neemt die beslissing? Waarom vallen sommige monumenten ten prooi aan projectontwikkelaars? En wat kunnen we er aan doen?

De verraden verzetsstrijder

Yvette Elyn was 7 jaar toen de Gestapo haar vader Pol thuis kwam arresteren. Hij was lid van het verzet en werd verraden. Pas 50 jaar later ontdekte ze dat hij op het einde van de oorlog in een gevangenenkamp in Polen is omgekomen. Yvette is nu 83, maar ze beleeft die Tweede Wereldoorlog nog elke dag opnieuw.

Wie zijn onze helden?

Wat maakt van iemand een held? Is dat iemands strijdlust, moed of zelfopoffering? Kan één goede daad je tot held maken of vraagt het een levenslange inzet? In deze podcast tasten we de definitie van het begrip “held” af.

Plusouders in de penarie

1 op 10 gezinnen is een nieuw samengesteld gezin. Dat betekent dat duizenden onder ons plusouder zijn of een plusouder hebben. Maar evident is dat allerminst... Een podcast over de lastige kanten van het plusouderschap.

Hoe moeilijk is vergeven?

Zou jij het kunnen? Iemand die je ernstig onrecht heeft aangedaan vergeven? In deze podcast krijg je onder meer de sterke getuigenis van een slachtoffer, die haar dader vergaf, én een jarenlange vete met een verrassend einde.

Bart Schols over zijn depressie

Op de werelddag voor geestelijke gezondheid sprak televisiepresentator Bart Schols in 'De Wereld van Sofie' zeer openlijk over de depressie, die hem dik een jaar geleden, stevig vloerde. Een sterke getuigenis over het belang van onvoorwaardelijke vriendschappen, hoe het is om met jezelf aan de slag te gaan, en te vallen en weer op te staan.

Met de vlag vooruit! 

Vlaggen verenigen, maar verdelen even goed. De kleur paars, die hoort niet thuis op een vlag. En sommige mensen verzamelen ze uit pure passie. U heeft het vlaggen: 35 minuten onderdompeling in de wondere wereld der wimpels!

De kracht van geluid

Geluid is overal. Elke plek in ons leven heeft een soundtrack. En elk van die soundtracks beïnvloedt ons leven, maakt ons blij of ergert ons. En toch gaan we er nogal gemakkelijk aan voorbij. Tijd dus om even stil te staan bij de kracht van de geluiden om ons heen.

Hoe fictie ons echte leven beïnvloedt

Niks zo zalig als een avondje bingewatchen. Languit in de zetel, gedachten op nul. En in die ontspanning schuilt het gevaar. Welke foute beelden lepelt de fictie ons op, net wanneer we even aan het rusten zijn?

Het nut van een dagboek

Weinig zo interessant als een dagboek. Zeker als je dat van een ander kan lezen. Duik mee in de diepste zielenroerselen van mensen van vroeger en nu.

Zou jij kunnen doden?

Zit er een moordenaar in elk van ons? Wat hebben we nodig om de stoppen te doen doorslaan?

De wondere wereld van de wind

Niks menselijks is ons vreemd. En dus duiken we ogen en oren open, neus dicht, de wondere wereld van de wind in. Een veest van herkenning voor elk!

Wanneer weet je dat je moet scheiden?

De meeste mensen weten exact wanneer hun relatie begon. Maar wanneer eindigt een relatie? Wanneer weet je dat het op is en dat proberen geen zin meer heeft?

Radio 1 Select