De Wereld van Sofie Podcast

13 januari 2020
Sofie Lemaire en haar team gaan elke week op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen. Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Je ontdekt het, willens nillens, in 'De Wereld van Sofie'.

PANIEK!

1 op 5 mensen heeft een angststoornis. Hoe voelt een paniekaanval? Waarom krijg je het en wat kan je er aan doen? Dat hoor je in deze podcast.

Een kerstpodcast

Voor Kerst een podcast met 3 verschillende thema’s: schoonheid in de kunst, vrede op aarde en de onmogelijke liefde. Prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar!

Wanneer je altijd pijn hebt...

1 op 4 lijdt chronisch pijn. Dat zijn veel mensen. Maar pijn is niet hip. We hebben het amper over die grote groep mensen, die dag in dag uit lijden. Deze podcast brengt daar verandering.

Het groene monster

De ergste jaloeziepatiënten klagen over misselijkheid, trillende handen en zelfs duizelingen wanneer het gevoel hen overvalt. Wat maakt dit gevoel zo onbehaaglijk? Waarom ga je er “groen van zien”? En bestaan er mensen die nooit jaloers zijn? Je hoort het in deze podcast.

Wat bezielt de kunstdief?

Waarom steelt iemand kunstwerken? Bekende werken krijg je niet verkocht en de straffen zijn zwaar. Naast de ordinaire, op geld beluste dief, blijken er nog heel wat andere soorten kunstdieven te bestaan…

Nooit meer masturberen?

Heb je al gehoord van No Nut November? Of No Fap? Een groeiende groep jonge kerels neemt zich voor om al dan niet tijdelijk het sensuele doe-het-zelfwerk te staken. Maar waarom? Waarom geloven ze dat het hen goed zal doen? Hoe (on)gezond is masturberen? Alle antwoorden hoor je in deze podcast.

Stalking

1 op 4 vrouwen of meisjes wordt ooit gestalkt. Opgejaagd, belaagd, door iemand die een bijzondere obsessie voor haar ontwikkeld heeft. In deze podcast hoor je het verhaal van Anja, wiens ex haar een jaar lang terroriseerde, hoor je de beste tips tegen stalking en duiken we de geschiedenis van obsessionele fans in.

Wat is het waard om te bewaren?

In Dublin dreigt “The House of the Dead” gesloopt te worden. Het was de setting van het bekende verhaal “The dead” van James Joyce. Doodzonde. Maar het is geen unicum, want ook in België ging ooit het "Volkshuis" van Horta tegen de vlakte. En zo zijn er ontelbare voorbeelden. Wie neemt die beslissing? Waarom vallen sommige monumenten ten prooi aan projectontwikkelaars? En wat kunnen we er aan doen?

De verraden verzetsstrijder

Yvette Elyn was 7 jaar toen de Gestapo haar vader Pol thuis kwam arresteren. Hij was lid van het verzet en werd verraden. Pas 50 jaar later ontdekte ze dat hij op het einde van de oorlog in een gevangenenkamp in Polen is omgekomen. Yvette is nu 83, maar ze beleeft die Tweede Wereldoorlog nog elke dag opnieuw.

Wie zijn onze helden?

Wat maakt van iemand een held? Is dat iemands strijdlust, moed of zelfopoffering? Kan één goede daad je tot held maken of vraagt het een levenslange inzet? In deze podcast tasten we de definitie van het begrip “held” af.

Plusouders in de penarie

1 op 10 gezinnen is een nieuw samengesteld gezin. Dat betekent dat duizenden onder ons plusouder zijn of een plusouder hebben. Maar evident is dat allerminst... Een podcast over de lastige kanten van het plusouderschap.

Hoe moeilijk is vergeven?

Zou jij het kunnen? Iemand die je ernstig onrecht heeft aangedaan vergeven? In deze podcast krijg je onder meer de sterke getuigenis van een slachtoffer, die haar dader vergaf, én een jarenlange vete met een verrassend einde.

Bart Schols over zijn depressie

Op de werelddag voor geestelijke gezondheid sprak televisiepresentator Bart Schols in 'De Wereld van Sofie' zeer openlijk over de depressie, die hem dik een jaar geleden, stevig vloerde. Een sterke getuigenis over het belang van onvoorwaardelijke vriendschappen, hoe het is om met jezelf aan de slag te gaan, en te vallen en weer op te staan.

Met de vlag vooruit! 

Vlaggen verenigen, maar verdelen even goed. De kleur paars, die hoort niet thuis op een vlag. En sommige mensen verzamelen ze uit pure passie. U heeft het vlaggen: 35 minuten onderdompeling in de wondere wereld der wimpels!

De kracht van geluid

Geluid is overal. Elke plek in ons leven heeft een soundtrack. En elk van die soundtracks beïnvloedt ons leven, maakt ons blij of ergert ons. En toch gaan we er nogal gemakkelijk aan voorbij. Tijd dus om even stil te staan bij de kracht van de geluiden om ons heen.

Radio 1 Select