Podcast Field Recordings: ‘Dawn Chorus’

8 april 2021
Vorige week hoorde je bij de collega’s van 'De Wereld Vandaag' het resultaat van een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat natuurgeluiden een positief effect hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Ze doen onze stressniveaus dalen en je positieve emoties stijgen. Wel, 'Zandman' heeft goed nieuws, we gaan exact dat doen door middel van een podcast.

Layla El-Dekmak is grote fan van Fieldrecordings. "Dat is een podcast die elke week een nieuwe aflevering online zet van iemand die ergens in een veld is gaan opnemen. Dat veld mag je heel breed interpreteren. Dat kan in een woud zijn in Congo tijdens een regenbui, maar evengoed vanop een plein tijdens een demonstratiemars in Londen."

"De aflevering die ik heb geselecteerd is Dawn Chorus. Het refrein van de zonsopgang, omdat het ook een verhaal is van troost. het is van Camilla Hannan en ze maakte de opname tijdens het ochtendgloren in Mallacoota. Dat is een klein gehucht op de west kust van Australië middenin een ongelofelijk Nationaal park dichtbij de oceaan. Deze plek is zwaar getroffen door de vreselijke bosbranden vorig jaar. Er bleef niets meer van over, het dorp moest worden geëvacueerd door het leger. Camilla keerde nadien terug en zag doorheen de verwoesting kwetsbare tekenen van hoop: jonge groene scheuten begonnen terug te groeien en ook enkele dieren waren stilaan teruggekeerd. Het leven lijkt zich terug te herstellen."

"Sluit je ogen, en reis auditief mee naar zonsopgang in Mallacoota. je stressniveaus en positieve emoties gaan je dankbaar zijn."

Je hoort de podcast 'Dawn Chorus' donderdagavond in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Lees ook