Podcast 'Geen kleine man'

29 november 2021
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast 'Geen kleine man' nemen AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.

Vanaf haar zeventiende wordt Sofie (35) geteisterd door angstaanvallen. Eerst eentje. Vreemd. Dan nog één. Wat is dit? Tot ze dagelijks naar adem snakt in de aula, de trein, de concertzaal...

Sofie zoekt hulp: bij haar huisarts, de fysiotherapeut, de psychotherapeut. Maar ze staan voor een raadsel. Tien jaar lang probeert Sofie te leven met de angst.

Tot die plotseling verdwijnt als hij gekomen is… wanneer ze stopt met haar anticonceptiepil.

Waarom heeft tien jaar lang geen enkele medisch geschoolde professional de link gelegd tussen haar hormonale anticonceptiemiddel en de angst? Waarom heeft zijzelf, noch iemand uit haar omgeving hieraan gedacht?

Wat weten we eigenlijk over dat vrouwenlichaam en de impact van hormonen? Zijn er nog andere aandoeningen die zich verstoppen in dat vrouwenlijf, waar we, ondanks onze hoogstaande gezondheidszorg en geëmancipeerde maatschappij, fundamenteel te weinig over weten? Want vrouwen zijn toch… geen kleine mannen?

Vrouwen zijn toch... geen kleine mannen?

Verdiepende interviews

Gendersensitieve geneeskunde is een breed, complex en boeiend thema. "Geen kleine man" bestaat uit een verhalende audiodocumentaire en vijf bonusafleveringen, die elk dieper ingaan op een onderwerp dat even aan bod kwam in de documentaire.

'Geen kleine man' is een podcast van productiehuis Slowpony in coproductie met VPRO/NPO Radio 1. De serie is tot stand gekomen met steun van deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.

Je hoort de podcast 'Geen kleine man' op maandag 29 november en donderdag 2 december in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur. Luisteren kan ook via Radio 1 Select.

Luister naar de trailer:

Beluister ook onze podcast 'Het Mirakel van Schuman':