Podcast: Julie

18 maart 2020
©joycedebadts.com
In 'Zandman', tussen 22 en 23 uur, hoor je onbekende, maar ó zo bijzondere podcasts, maar evengoed vergeten pareltjes-van-docu’s uit ons archief en gloednieuwe kortverhalen. We stellen graag 'Julie' aan je voor. Een documentaire over een meisje dat opgroeide in een paradijs, midden in de natuur, maar zich niet bewust was van het feit dat ze anders was dan de meeste kinderen. Tot ze werd weggerukt van bij haar familie.

In 'Julie' vertelt de Vlaamse Joyce de Badts, radiomaker, leraar Nederlands voor anderstalige nieuwkomers en freelance redacteur voor De Standaard, het verhaal van Julie. Een meisje dat na een lange reis terecht kwam bij een nieuw gezin in een land waar het koud was en ze de mensen niet verstond. 

Julie heeft het gevoel dat ze tot drie keer toe ontvoerd is geweest. Ze werd weggerukt van bij haar mama, met wie ze woonde in een eenvoudige hut in Congo. Ze kwam terecht in een weeshuis in Rwanda en is uiteindelijk in een gezin in België beland. Ze kreeg ook een nieuwe naam. En een nieuwe thuis. 

Metis-kinderen

Ze groeide op als dochter van een Fransman en een Congoleese moeder in de tijd dat Congo nog deel was van België. Julie was één van de honderen metis-kinderen die uit Congo werden gehaald toen het land onafhankelijk ging worden. De Belgische Staat dacht toen: "We moeten die kinderen redden uit de neger-situatie."

Eenmaal in België werd ze als enige kleurling in haar wit dorp gezien als een exotisch wezen. Er zijn dingen gebeurd waar Julie nog steeds niet over wil praten. UIteindelijk vond ze in God een vader die er écht voor haar is. Maar het duurde jaren voor ze een manier vond om te leven met wat ze heeft meegemaakt.

Credits: 

  • Techniek en sounddesign: Wederik De Backer
  • Muziek: Frederik De Clercq
  • Eindredactie: Jair Stein

Beluister de documentaire 'Julie' in de podcast van 'Zandman':

Lijst van artikels