Podcast LabLeven

3 juli 2019
Waar houden al die wetenschappers zich toch de hele dag mee bezig? Gieten ze gek gekleurde vloeistoffen bij elkaar om tot ontploffingen te komen? Bespieden ze ons vanuit een struik om hun bevindingen te noteren? En slapen ze ookin die witte doktersjassen? Voor LabLeven ging Universiteit van Vlaanderen op zoek naar wetenschappers in hun natuurlijke habitat, hun labo.

Het geluid van stilte: op bezoek bij het Waves-lab

Wist je dat ons oor van nature een heel vernuftig systeem heeft om ruis te filteren? Ga maar eens na hoe weinig achtergrondgeluiden je actief registreert als je naar je gesprekspartner luistert. In het Waves-lab in Gent houdt onderzoeker Sarah Verhulst zich samen met haar team dagelijks bezig met geluid en gehoor. We namen een kijkje in geluidsdichte kamers, zetten heel even elektroden op ons hoofd en keken net wat dieper in onze oren...

The Library of voices: geen bib, maar het modernste labo om polyfone muziek te analyseren

Iedereen kent de Vlaamse primitieven, maar ken jij ook de Vlaamse polyfonisten? Nee? Daar wil Bart Demuyt (KU Leuven) verandering in brengen! In de Library of Voices doet hij experimenteel onderzoek naar deze polyfone - meerstemminge - en gregoriaanse muziek. Want zélfs als je die 500 jaar oude partitures kan lezen, weet je vaak nog niet hoé ze ooit moesten klinken. Dat zoeken ze in de Library of Voices uit. Onderzoeken, zingen en experimenteren dus om deze 15e eeuwse muziek te reconstrueren.

Het MUSA: de grootste bananencollectie ter wereld

’s Werelds grootste bananencollectie ligt niet in een Aziatisch regenwoud of in de Afrikaanse tropen. Het epicentrum van het onderzoek naar de banaan ligt in de betonnen jungle die wij Leuven noemen. LabLeven trok naar het International MUSA Transit Center, waar prof. dr. Rony Swennen, bioloog aan de KU Leuven, ons rondleidde in een stukje oerwoud in de stad.

Brussel als levend lab: koffie drinken in de Maebar

Als je niet op café mag gaan tijdens de uren, moet je er maar voor zorgen dat je werk een café wordt. Dr. Minne Huysmans rijdt met een zijn mobiele bar, de Maebar, rond in Brussel. Een kopje koffie of thee gebruikt hij om een praatjete slaan, maar voor de agoog van de VUB zit daar ongetwijfeld meer achter.

Van baby tot bomma: het Limburgs geboortecohort

Dat je als zwangere vrouw best niet rookt of geen fles wijn per dag nuttigt, is algemeen geweten. Met het Limburgs geboortecohort onderzoekt prof. dr. Michelle Plusquin, van de Universiteit Hasselt, welke factoren nog een invloedhebben op pasgeborenen en welke omgevingen je best mijdt tijdens de zwangerschap.

Dieren van dichtbij: op stap door een meeuwenkolonie

Stel je voor dat je als een echte Big Brother kan kijken naar wat een groep meeuwen een hele dag doet. Het zou een apart tv-format zijn, maar voor dr. Marwa Kavelaars is het het ideale onderzoek. Als biologe voor de UAntwerpen bespiedt ze een heuse kolonie meeuwen en onderzoekt ze hoe de koppels met elkaar omgaan. Een relatietherapeut voor vogels, zeg maar.

De geheimen van mais in het Lab voor Plantensysteembiologie

In de wereld van de moestuiniers heb je aan de ene kant mensen die zaadjes in de grond stoppen, soms wat water geven en hopen dat ze na enkele maanden kunnen smullen van hun oogst. Aan het andere uiteinde vinden we dr. Astrid Gadeyne.Als VIB-UGent-plantkundige doet ze allerlei proeven op maïsvelden. Hoe en waarom, dat vertelt ze tijdens de podcast.

Radio 1 Select