Podcast LabLeven

3 juli 2019
Waar houden al die wetenschappers zich toch de hele dag mee bezig? Gieten ze gek gekleurde vloeistoffen bij elkaar om tot ontploffingen te komen? Bespieden ze ons vanuit een struik om hun bevindingen te noteren? En slapen ze ookin die witte doktersjassen? Voor LabLeven ging Universiteit van Vlaanderen op zoek naar wetenschappers in hun natuurlijke habitat, hun labo.

Het MUSA: de grootste bananencollectie ter wereld

’s Werelds grootste bananencollectie ligt niet in een Aziatisch regenwoud of in de Afrikaanse tropen. Het epicentrum van het onderzoek naar de banaan ligt in de betonnen jungle die wij Leuven noemen. LabLeven trok naar het International MUSA Transit Center, waar prof. dr. Rony Swennen, bioloog aan de KU Leuven, ons rondleidde in een stukje oerwoud in de stad.

Brussel als levend lab: koffie drinken in de Maebar

Als je niet op café mag gaan tijdens de uren, moet je er maar voor zorgen dat je werk een café wordt. Dr. Minne Huysmans rijdt met een zijn mobiele bar, de Maebar, rond in Brussel. Een kopje koffie of thee gebruikt hij om een praatjete slaan, maar voor de agoog van de VUB zit daar ongetwijfeld meer achter.

Van baby tot bomma: het Limburgs geboortecohort

Dat je als zwangere vrouw best niet rookt of geen fles wijn per dag nuttigt, is algemeen geweten. Met het Limburgs geboortecohort onderzoekt prof. dr. Michelle Plusquin, van de Universiteit Hasselt, welke factoren nog een invloedhebben op pasgeborenen en welke omgevingen je best mijdt tijdens de zwangerschap.

Dieren van dichtbij: op stap door een meeuwenkolonie

Stel je voor dat je als een echte Big Brother kan kijken naar wat een groep meeuwen een hele dag doet. Het zou een apart tv-format zijn, maar voor dr. Marwa Kavelaars is het het ideale onderzoek. Als biologe voor de UAntwerpen bespiedt ze een heuse kolonie meeuwen en onderzoekt ze hoe de koppels met elkaar omgaan. Een relatietherapeut voor vogels, zeg maar.

De geheimen van mais in het Lab voor Plantensysteembiologie

In de wereld van de moestuiniers heb je aan de ene kant mensen die zaadjes in de grond stoppen, soms wat water geven en hopen dat ze na enkele maanden kunnen smullen van hun oogst. Aan het andere uiteinde vinden we dr. Astrid Gadeyne.Als VIB-UGent-plantkundige doet ze allerlei proeven op maïsvelden. Hoe en waarom, dat vertelt ze tijdens de podcast.