Tommeke, wat doe je nu?

15 maart 2017
Op 9 april 2017 reed Tom Boonen zijn allerlaatste koers. De meest succesvolle Belgische renner van deze eeuw stopte ermee. Maar hoe zag zijn carrière er nu echt uit? Radio 1 en Sporza doen het uit de doeken...

Onze wielerverslaggever Christophe Vandegoor vertelt in vier episodes het verhaal van Tom Boonen, van zijn beginjaren tot zijn heldenstatus in Parijs-Roubaix. Een verhaal van hoogte- en dieptepunten, met heel veel archief en reacties.

Een verhaal om naar te luisteren wanneer jij dat wil. 

Aflevering 4

Ups and downs. Niemand ontsnapt eraan, ook Tom Boonen niet.

Na 2012, met vier overwinningen in topklassiekers tijdens het voorjaar, gaat Boonen een tijdje door een dal. Er zijn veel fysieke ongemakken, met zware en vervelende valpartijen die hem buiten strijd plaatsen, maar ook op privé vlak gaan Boonen en zijn vriendin door een moeilijke periode na een miskraam.

In 2015 gaat hij in Abu Dhabi zo hard tegen het asfalt dat er gevreesd wordt voor het vervolg van zijn carrière. Maar Boonen vecht opnieuw terug en staat eind 2016 op het podium van het wereldkampioenschap in Qatar.

Daar eindigt deze podcast over het leven en de carrière van één van de meest charismatische Belgische wielrenners ooit.

Aflevering 3

'Hoe is het in hemelsnaam mogelijk?' Dat was in het voorjaar van 2009 de vraag die op ieders lippen brandde toen bleek dat er bij Tom Boonen voor het tweede jaar op een rij cocaïne in zijn lichaam werd gevonden. Een publieke biecht volgde, zijn ploeg bleef hem steunen, Boonen ging in therapie.

Ondanks enkele mooie overwinningen, kan je die periode van 2009 tot en met 2011 als 'magere' jaren beschouwen. Maar 2012 is hét boerenjaar van Boonen met een memorabele voorjaarsweek waarin hij Harelbeke, Wevelgem, Vlaanderen én Roubaix wint.

Aflevering 2:

Aflevering 2 begint in 2005, een magisch jaar voor Boonen. Het is immers het jaar van een unieke trippel : Boonen is de eerste renner in de wielergeschiedenis die in één seizoen de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix én het wereldkampioenschap kan winnen. Zijn populariteit neemt grote proporties aan en daarom verhuist hij naar Monaco. We belichten het behalen van de groene puntentrui in de Tour van 2007 en staan stil bij zijn coke-affaire, in het voorjaar van 2008.

Aflevering 1:

In de eerste aflevering van 'Tommeke, wat doe je nu?' nemen we je mee naar zijn beginjaren als profrenner: onbevangen staat hij de pers te woord, alsof hij nooit anders heeft gedaan. Uiteraard presteert hij ook goed. Een derde plaats in Parijs-Roubaix (2002) in zijn eerste profjaar is het begin van alles: daar ziet iedereen dat deze Kempenaar gene gewone is. 

De media ontdekken hem en Boonen groeit snel uit tot een publiekslieveling. Van 2001 tot en met 2004: de geboorte van een nieuwe vedette in het wielrennen!

Luister, of download nu: