De podcasttips van Lieven Vandenhaute

5 juli 2022
© VRT
Wie Lieven Vandenhaute zegt, zegt 'Nieuwe Feiten'. Hij presenteert het programma al sinds 2010 op Radio 1. Maar hij is ook podcastmaker. Zo maakte hij vorig jaar ‘Reve tot leven’ over auteur Gerard Reve. En sinds kort is er ook zijn nieuwste podcast 'De Laatste Queen'. Waar luistert Lieven zelf graag naar?

Podcast maakt saaie uren spannend. Dus luister ik op de trein, of tijdens lange autoritten naar het verre buitenland. En altijd, maar dan ook altijd, tijdens het strijken. Hij weet het niet, maar ik strijk nooit zonder Graham Norton.

1. How to Fail

Schrijfster Elizabeth Day interviewt grote namen over hun grootste mislukkingen. Maar deze podcast is zeker geen mislukking. Er is een boek op gebaseerd, dat inmiddels is vertaald in het Nederlands. De aflevering met Graham Norton is prachtig. Wat kan die man vertellen over zijn zeperds.

Wat kan die man vertellen over zijn zeperds.

Meer info over ‘How to Fail’ vind je op podcasts.apple.com

Lees verder onder de foto

podbean

2. Een Dik Uur Ischa op de Radio (VPRO)

In het VPRO radio-archief zit 400 uur radio, gemaakt door journalist en schrijver Ischa Meijer (1943-1995). Vijfentwintig jaar na zijn dood kiezen mensen die Ischa goed gekend hebben hun favoriete fragmenten daaruit. Boeiend op zoveel manieren.

Eerst het archief zelf. Daar zit geen spat sleet op. Integendeel. Je kan alleen maar besluiten dat er vroeger betere radio gemaakt werd dan vandaag. Gedurfder, scherper, intenser, duurder (allicht). Tussen haakjes: heeft iemand ooit al het budget van Radio 1 vandaag vergeleken met dat van dertig jaar geleden? Maar dit terzijde.

Wat ook erg opvalt aan oude radio: het klinkt helemaal niet oud. Technisch niet en inhoudelijk ook niet. Veel verhalen zijn nog altijd relevant: over collaboratie en de holocaust, bijvoorbeeld. Bovendien dateert televisie veel sneller dan radio. De kleren en de kleuren zijn zo anders op beelden van nauwelijks tien jaar oud. Niet zo voor radio van zelfs dertig jaar geleden. Het klinkt alsof het vandaag gemaakt is.

Het klinkt alsof het vandaag gemaakt is.

Ischa komt waarlijk tot leven, want je bent niet afgeleid door de kleren en de decors van toen. Kleding en decor vult je verbeelding zelf aan, door de magie van radio. Iemand zien praten op archiefbeeld is helemaal iets anders dan alleen zijn stem horen. Dan is hij echt aanwezig. Als door toverkracht weer levend gemaakt.

Als interviewer is Ischa ronduit uniek. Zeer aandachtig en ad rem. Soms bloedserieus en respectvol, soms pesterig en ronduit grof, maar nooit saai. Het archief wordt gekozen door onder meer zijn zoon en zijn dochter, zijn weduwe Connie Palmen, maar ook bijvoorbeeld door collega (en concurrente) Hanneke Groenteman of door mensen die vaak door hem zijn geïnterviewd. Dat maakt het portret van deze intrigerende, charmante en scherpe ‘verslaggever’ -zoals hij zich graag noemde- compleet. Zeer binge-able.

Zeer binge-able.

Meer info over ‘Een Dik Uur Ischa op de Radio’ vind je op Vpro.nl

​Lees verder onder de foto

VPRO

3. The Best of Today (BBC Radio4)

Geen tijd om de hele ochtend naar de radio te luisteren? BBC Radio 4 bundelt de boeiendste verhalen in een podcast van een half uur. Ook al zijn de verhalen soms ver van mijn bed, de manier waarop ze zijn verteld, maakt hen genietbaar. Het concept is even simpel als geniaal. Waar wacht Radio 1 op?

Het concept is even simpel als geniaal.

Meer info over ‘The Best of Today’ vind je op bbc.co.uk

​Lees verder onder de foto

BBC

4. Drie Boeken

Mijn meest recente ontdekking: ‘Drie Boeken’. Collega Wim Oosterlinck heeft een hobby. Hij bezoekt (min of meer) bekende mensen om te praten over de drie boeken die hun leven veranderd hebben. Daar maakt hij dan een podcast van. Slow radio op zijn best.

Meer info over ‘Drie boeken’ vind je op de website van Wim Oosterlinck

Lees verder onder de foto
 

Wim Oosterlinck

Ontdek ook 'De Laatste Queen' van Lieven Vandenhaute

Al 70 jaar zit Queen Elizabeth II op de Britse troon. Zij is de langst regerende vorstin aller tijden. In 'De Laatste Queen' praat Lieven Vandenhaute met Jo De Poorter en andere eminente koningshuiskenners. Zij beantwoorden alle prangende vragen over de vrouw onder de kroon en over de sleutelfiguren in haar leven.

Deze nieuwe Radio 1-podcast werd op 3 juli gelanceerd.

Luister in de app van VRT NU

Lees ook