Podvis: Maakt massatoerisme onze wereld onleefbaar?

16 april 2020
Zandman zendt een hele week opmerkelijke afleveringen van podcasts uit van VRT collega’s. Niet alleen Radio 1, maar ook StuBru, Canvas, VRTNWS, Klara en Eén hebben hun eigen podcasts. VRTNWS heeft de podcast Podvis, waarin ze per aflevering dieper ingaan op een bepaald nieuwsfeit.

Een weekend naar de kust, de klassieke rit met de auto naar het zuiden van Frankrijk of een drieweekse trektocht door Nepal. Variatie troef. Wereldwijd worden jaarlijks 1,3 miljard toeristische trips gemaakt. De reissector staat in voor 10% van het wereldwijde BBP. En dat zal alleen nog maar stijgen, want een groeiend deel van de wereldbevolking kan zich reizen veroorloven.

De medaille heeft ook meerdere keerzijden: al die toeristen zorgen voor overlast, vervuiling, stijgende prijzen voor de lokale inwoners en druk op de huizenmarkt. Sommige steden worden het hele jaar door letterlijk onder de voet gelopen door drommen toeristen. Op sommige plaatsen komt de bevolking in opstand. Steeds meer overheden leggen beperkingen op.

Hoe groot is het probleem van het massatoerisme? Maken te veel toeristen sommige steden of regio’s echt onleefbaar? Op die vragen zoeken Viktor Vandervelde en Lode Roels een antwoord. Ze praten met Jan Van Der Borg (Professor toerisme aan de KU Leuven), Hans Onno van de Berg (Amsterdam Gastvrij), Bruno Tersago (Correspondent Griekenland), Philip Pierins (Schepen Toerisme, stad Brugge) en Paul Nuyens (Cruise Association).

Deze aflevering van Podvis hoor je om 22u in Zandman.

Bron: vrtnws.be

Lees ook: