Is Poetin de rijkste man op aarde?

19 februari 2015

Vladimir Poetin staat tot nader order op nummer één in de Forbes-lijst met de machtigste personen ter wereld. In de ranglijst van de rijkste mensen komt hij niet voor. Die wordt aangevoerd door Bill Gates, met een vermogen van zo'n 79 miljard dollar.

Toch zou de Russische president zo'n 200 miljard dollar (175 miljard euro) waard zijn. Dat is toch wat Bill Brower maandag gesuggereerd heeft op CNN.

Brower is niet slecht geplaatst om zich uit te spreken over de 'geheime' spaarpot van Poetin. Hij is ceo en mede-oprichter van Hermitage Capital Management, een hedgefonds dat ooit de grootste buitenlandse investeerder in Rusland was.

Volgens Brower heeft Poetin dat kapitaal vooral vergaard door oligarchen af te persen en te graaien in Ruslands 'oorlogskas'.

Dat geld werd niet besteed aan het bouwen van scholen of wegen, maar is doorgesluisd naar Zwitserse bankrekeningen, offshore-venootschappen en hedgfondsen. Poetin zou ook flink geïnvesteerd hebben in vastgoed, en aandelen hebben 'vergaard' in de grootste Russische olie- en gasmaatschappijen.

Is Poetin werkelijk zo'n kleptocraat? Houdt dat de publieke opinie in Rusland bezig?

Radio 1 Select