Poetsen is slecht voor de longen

19 februari 2018
Onderzoekers van de Universiteit van Bergen (in Noorwegen) hebben 6000 mensen gedurende 20 jaar gevolgd. En wat blijkt? Mensen die frequent thuis poetsen hebben meer kans om een snellere afname te hebben van hun longfunctie.

Benoit Nemery van de KU Leuven heeft het onderzoek bestudeerd voor Nieuwe Feiten. Er werden drie groepen mensen gevolgd, zegt hij: mensen die nooit poetsen, mensen die frequent thuis poetsen en mensen die er hun brood mee verdienen. Ze werden drie keer onderzocht over een periode van 20 jaar. Het resultaat? Mensen die frequent thuis poetsen hebben meer kans om een snellere afname te hebben van hun longfunctie. De professionele poetsers waren er nog iets slechter aan toe. Je zou dus kunnen zeggen dat er zoiets bestaat als een “kuiserslong”.

“Het heeft vooral te maken met de producten waarmee je poetst” zegt Nemery. “We denken dat de irriterende producten die gebruikt worden om te kuisen de meest schadelijke zijn. Denk bijvoorbeeld aan javel, ammoniak, en de nieuwe producten die in sprayvorm worden gebruikt: ovenproducten of producten om vlekken op te lossen.” 

“De agressieve producten zijn zaken die eiwitten kapotmaken en oplossen. Ze hebben hetzelfde effect op onze slijmvormen, zeker de producten in sprayvorm” zegt Nemery. "Er is een beetje de neiging om alles kiemvrij te maken. Maar het is niet nodig dat we in een kiemvrije wereld zouden leven." Met alle gevolgen van dien:

Het schoonmaken gebeurt misschien wel efficiënter, maar voor onze gezondheid is dat geen goede zaak.

Moeten er geen waarschuwingen op die producten komen dan? Er is werk aan de wetgeving, zegt Nemery. De meest agressieve producten zouden beter niet in sprayvorm toegediend worden. “Men is er mee bezig, maar het gaat heel traag omdat er enorme commerciële belangen mee gemoeid zijn.”

Lees ook: