Poetshulp, een zwaar beroep? Artsen stellen maatregelen voor om werkomstandigheden te verbeteren

12 december 2019
© Unsplash.com
In een open brief klagen huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden aan van poetshulpen. De indieners vragen dat poetshulpen meer kwaliteitsvolle opleidingen krijgen, in wijkteams kunnen werken, en dat werkgevers een lijst met veilige poetsproducten opstellen.

In een open brief vraagt de groep Weerwerk, waarin huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren samen zitten, aandacht voor de zware werkomstandigheden van poetshulpen. "De meest recente studies van de VUB tonen dat de gezondheidsproblemen veel hoger liggen dan in andere sectoren: 82 procent van de poetshulpen heeft rugklachten, en evenveel poetshulpen klagen over spier- gewrichtsproblemen", zegt huisarts en initiatiefnemer Egmont Ruelens.

De producten waarmee huishoudhulpen werken leveren andere risico's op: "Steeds vaker worden spuitbussen gebruikt, waarop de longen heviger reageren. Zo'n agressieve producten tasten ook de huid aan, die kan irriteren", zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven), die de brief mee ondertekende.

Ook de mentale druk op poetshulpen valt niet te onderschatten. "Vaak moeten ze alleen werken, zonder collega's", zegt Godderis. Daar speelt de tijdsdruk een rol "om zo veel mogelijk klanten op een korte tijd af te handelen", klaagt ook Ruelens aan.

1 op 5 poetshulpen kreeg bovendien nooit een opleiding, en te "vaak gaan die opleidingen over hoe ze zo efficiënt mogelijk kunnen werken, eerder dan over veiligheid", zegt Ruelens.

De indieners komen met een reeks voorstellen:

  • Werkgevers zouden een lijst met goedgekeurde en veilige poetsproducten kunnen aanbieden aan klanten.
  • De gezondheidsproblemen van poetshulpen zouden stelselmatig moeten worden opgevolgd, vindt de groep, die hun klachten ook wil laten erkennen als "beroepsziektes".
  • De groep stelt voor om teamwerk te introduceren, bijvoorbeeld op wijkniveau. Zo zouden poetshulpen samen het werk en de administratieve taken kunnen verdelen.
  • Opleidingen kunnen worden aangemoedigd met subsidies. "De overheid kan hierop toezien, bijvoorbeeld door het verstrekken van kwaliteitscertificaten aan dienstenchequebedrijven die goede en herhaalde opleiding aanbieden", leest de open brief.


De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de overheid of bij werkgevers, maar ook bij de klanten van dienstenchequebedrijven, benadrukt Godderis. "Ga op zoek naar een lichte stofzuiger, kijk of je poetshulp geen zware dingen moet heffen", stelt de professor voor.

Beluister het gesprek met professor Lode Godderis in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: