Pokémon Go is de nieuwste in een rij 'gevaarlijke' rages

1 september 2016
De flippo
Burgemeester Bart De Wever neemt drastische maatregelen om het dorpje Lillo te vrijwaren van vervuilende Pokémon-jagers en in Brussel zouden verzamelaars voor 10 000'en euro's schade veroorzaakt hebben. Maar is het allemaal nieuw?

Pokémon is niet nieuw

Begin 2000 was Pokémon al een hype. Toen werden de diertjes nog fysiek verhandeld, via kaarten. Al snel werd er gehandeld op de speelplaats. De 'uit de hand gelopen rage' werd dan ook al snel aan banden gelegd in menig school.

Hoela Hoepel

Maar de eerste echte naoorlogse rage was wel de Hoela Hoepel. Erg leuk, maar als snel kwamen er berichten van kinderen die hun nek braken door het ding te snel rond hun nek te draaien. Of kinderen die koorts kregen door de hoge snelheid van het ding. Daar was natuurlijk niets van aan. 

Maar angst lijkt elke rage te vergezellen, want ook de Klik Klik Ballen leken des duivels. Dat waren twee ballen aan een touwtje, die je razendsnel op en neer moest bewegen om ze tegen elkaar te laten 'klikklakken'. Daarvan kregen kinderen dan weer blauwe plekken en gebroken polsen... zo werd gezegd.

Een vreemd chipsje

Maar helemaal gevaarlijk werd het met de Flippo! In Nederland stierf er toen een dame die per ongeluk een Flippo had opgegeten. Toenmalig Minister van Gezondheid Colla bande meteen de Flippo uit de chipszak, normaal diens vaste residentie.

 

De Braziliaanse hoela hoep