Is Polen het nieuwe Hongarije?

5 januari 2016
Wij van de media gebruiken al eens graag het begrip 'muilkorven'. Maar de bezorgdheid over de nieuwe Poolse mediawet komt niet alleen uit journalistieke hoek.
 
Europees vicevoorzitter Frans Timmermans vroeg Polen per brief om toelichting, en de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger dreigde er zelfs mee Polen onder Europees toezicht te plaatsen vanwege het schenden van de fundamentele waarden van de EU.
 
Of het zover komt zal moeten blijken, maar voorzitter Jean-Claude Juncker heeft 13 januari vastgelegd voor een 'eerste debat over de situatie van de rechtsstaat in Polen'.
 
Intussen heeft de Poolse buitenlandminister Witold Waszczykowski de omstreden mediawet verdedigd in Bild:
'We willen gewoon ons land van een aantal ziekten genezen, zodat het zich weer kan herstellen. Er is onder de vorige regering een links politiek beleid gevoerd. Alsof de wereld naar marxistisch voorbeeld automatisch in één richting moet bewegen naar een nieuwe mix van culturen en rassen, een wereld van fietsers en vegetariërs die zich enkel richten op duurzame energie en elke vorm van religie bestrijden. Dit heeft niets te maken met de traditionele Poolse waarden die de meerderheid van de Polen beweegt: tradities, historisch besef, vaderlandsliefde, geloof in God, een normaal gezinsleven tussen man en vrouw.'
 
Eerder waren er al de gecontesteerde hervorming van de ambtenarij en het grondwettelijk hof. Het lijkt erop dat de PiS ('Recht en Rechtvaardigheid') van voorzitter Jarosław Kaczyński (plaatje) - die een volstrekte meerderheid heeft - het draaiboek van de Hongaarse premier Viktor Orban volgt. Spreken we binnenkort van Kaczyńskistan?