Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Politici op de klimaatbetoging die tegen zichzelf betogen: wanneer uitersten elkaar raken

ma 11 okt. - 8:32

Het is een schizofrene situatie, politici die tegen zichzelf betogen. Toch was het een beeld op de grote klimaatbetoging van gisteren. De uitersten raken elkaar, ziet politiek journalist Ivan De Vadder in zijn wekelijkse analyse van de politieke actualiteit. En niet alleen over klimaatthema's.
Ivan De Vadder

Het blijft een wat schizofrene situatie, politici die tegen zichzelf betogen, want de tienduizenden klimaatbetogers gisteren eisten wel degelijk maatregelen van de politici. Oud-minister-president Geert Bourgeois herinnerde ons op Twitter aan de deontologische code van de Vlaamse regering die betogen voor de regeringsleden verbiedt, maar de federale ministers Karin Lalieux (PS) en Meryame Kitir (Vooruit) waren er toch.

(lees verder onder de tweet)

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), verantwoordelijk is voor Klimaat in de federale regering, liet zich vertegenwoordigen door haar partijgenoten. Zij liepen naast de politici van de PVDA (oppositiepartij), van Groen en Vooruit (Vlaams oppositie maar lid van de federale meerderheid) en van de PS en Ecolo (lid van alle regeringen).

"Goede bugers" versus "slechte politici"

PS-voorzitter Paul Magnette kreeg er een vraag over in 'De Zevende Dag' en verwees naar een familietraditie, omdat hij met zijn vader naar de rakettenbetogingen ging in de jaren 80. Maar Magnette wees de klimaatbetogers wel op een populistische redenering. Hij zei dat het te gemakkelijk was om een onderscheid te maken tussen de "goede burgers" die voor de klimaatzaak zijn en de "slechte politici" die ertegen zouden zijn.

Daarmee had hij zichzelf voldoende redenen gegeven om mee op te stappen en kregen de klimaatbetogers een “populistische veeg uit de pan”. Want zijn het niet populisten die de "goede burgers" traditioneel afzetten tegen de "slechte" elite?

Merkwaardig bondgenootschap

De voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, liet zich niet zien op de betoging. Hij was te gast bij de collega’s van "C'est pas tous les jours dimanche" op RTL. Daar pleitte Bouchez nog maar eens tégen de kernuitstap. Die zou volgens hem een gigantische CO2-uitstoot veroorzaken omdat de kerncentrales vervangen worden door gascentrales.

Ook bij Anuna De Wever, die op hetzelfde moment te gast was in "De zevende dag", voelde je opnieuw de weerstand tegen dat scenario. En dus kreeg je gisteren een merkwaardige bondgenootschap tussen aan het ene uiterste de klimaatactiviste De Wever, en aan het andere uiterste de liberale partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.

N-VA versus Vlaams Belang

Ook de voorzitter van de N-VA, Bart De Wever, betoogde niet mee in Brussel. Hij liep op dat moment in Antwerpen de Antwerp 10 Miles. In een interview in De Standaard naar aanleiding van de 20e verjaardag van zijn partij had hij het nog maar eens over de relatie van de N-VA met Vlaams Belang.

De Wever is ervan overtuigd dat iedereen binnen zijn partij vindt dat uiterst rechts “kleingekregen” moet worden. Want “het is een ideologie die niets kan bijdragen tot de mensheid in de 21e eeuw, net als het communisme. Ze hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis.” De partij Vlaams Belang vindt dat die uitspraak van weinig respect getuigt voor de 800.000 kiezers van Vlaams Belang.

Twee mogelijkheden

Wie het interview van De Wever naleest, ontdekt nog een belangrijk zinnetje: “Je kunt wel discussiëren over de manier waarop je extreemrechts wilt kleinkrijgen: door ze te negeren of door ze mee in bad te trekken.’” De Wever houdt dus die twee mogelijkheden open. In "De ochtend" reageerde Vlaams Belang-voorzitetr Tom Van Grieken door Bart De Wever op zijn woord te nemen.

En wanneer de N-VA in 2024 zou weigeren een meerderheid te vormen met Vlaams Belang, dan dreigt Van Grieken ermee “de N-VA leeg te eten”. Het klopt dus dat Bart De Wever in 2024 misschien een historisch akkoord kan afsluiten, maar het zou wel eens met een andere partij kunnen zijn dat diegenen hij nu in gedachten heeft. Of hoe uitersten elkaar toch kunnen raken.

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet