"Het is iedere keer vloeken": politici reageren op politieke barometer

18 december 2018
© Radio 1
Verschillende politici hebben deze ochtend gereageerd op onze peiling. SP.A-voorzitter John Crombez ziet de dalende tendens van de socialisten met lede ogen aan, maar wil verder "veranderen". Groen is blij met zijn score, maar ontbreekt in de populariteitspeilingen. En CD&V haalt vooral uit naar N-VA.

Crombez (SP.A): "Het is iedere keer vloeken, maar we zijn aan het genezen"

SP.A is de grootste verliezer aan Vlaamse kant en kan geen garen spinnen bij de regeringscrisis. De socialisten zakken verder weg, halen nu ongeveer vijf procent minder dan bij de verkiezingen in 2014 en stranden op 9,2 procent. Groen is hen al een tijdje voorbijgestoken.

"Iedere keer dat er zo'n peiling binnenkomt, is het vloeken", zegt SP.A-voorzitter John Crombez in ‘De Ochtend’. Maar "het is ook maar een peiling", relativeert hij. "Vorige week was er een peiling waarin we groter waren dan Groen." Crombez ziet zijn "verantwoordelijkheid" als voorzitter voor de slechte cijfers, maar over een wissel aan de SP.A-top, zoals hij deze zomer suggereerde, spreekt hij niet meer.

Iedere keer dat er zo'n peiling binnenkomt, is het vloeken. Maar vorige week was er een peiling waarin we groter waren dan Groen.

"Het gaat mij niet van mijn koers afbrengen", houdt Crombez zich sterk. Hij wil vooral ander beleid op vlak van energie, pensioenen en de taxshift. "Een drietal jaar geleden zei ik dat de partij moest veranderen. In de politiek is drie jaar kort", aldus Crombez. "De vraag is wanneer we dit gedraaid krijgen. Het is een risico om nieuwe mensen naar voren te schuiven. Het duurt een tijd voor die er staan. Ik geef hen tijd. We gaan er onze kop voor leggen zodat het lukt."

Beluister het interview met John Crombez:

Calvo: "Stijgen meer als partij dan op vlak van populaire politici, maar heb het graag zo"

Kristof Calvo
Kristof Calvo

Groen is de grote winnaar op links en meteen de sterkste stijger van alle Vlaamse partijen. "Het is een enorme sprong vooruit, nog beter dan de lokale verkiezingen. Een opsteker", reageert Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen). "Onze thema's maken opgang. Veel mensen zeggen dat klimaat meer aandacht verdient. Jongeren, de klimaatgeneratie, kiezen massaal voor Groen."

Tegelijk verzwakt Groen de andere linkse partij, SP.A. Maar liefst 20 procent van de SP.A-kiezers vloeit af naar Groen. Maar "de groei van Groen is groter dan de daling van SP.A", werpt Calvo tegen. Een linkse meerderheid zit er misschien wel in Wallonië en Brussel, maar wordt moeilijk in Vlaanderen. Daarover laat Calvo nog niet in zijn kaarten kijken. Het enige wat hij lost is het volgende: "De peiling leert dat er in Vlaanderen, Brussel en Wallonië veel mogelijk is. Het lijkt soms of we gedoemd zijn tot een boksmatch tussen N-VA en PS, maar gelukkig zijn er groene bruggenbouwers."

De peiling leert dat er in Vlaanderen, Brussel en Wallonië veel mogelijk is.

In de populariteitspeilingen doet Groen het minder. In de top tien van populairste politici staat niemand van Groen. "Het klopt dat de groei van onze partij groter is dan de groei in de poppolls", geeft Calvo toe. "Ik heb het liever zo dan omgekeerd. Ik zie partijen die het goed doen in op vlak van populariteit maar als partij fors achteruit gaan. Dan weet ik wat kiezen." Calvo verwijst naar N-VA die vier procent zakt in vergelijking met de verkiezingen in 2014 (maar wel de grootste blijft). "De partijen die met zichzelf bezig zijn in plaats van met mensen, worden afgetraft. N-VA verliest fors", zegt Calvo.

Beluister het interview met Kristof Calvo:

Beke (CD&V): "Constructieve partijen worden beloond"

Wouter Beke
Wouter Beke

CD&V blijft als tweede Vlaamse partij op 18,7 procent, ongeveer evenveel als bij de federale verkiezingen van 2014, al moeten we rekening houden met een foutenmarge van ongeveer drie procent. In vergelijking met de vorige peiling uit maart gaat CD&V er twee procent op vooruit. Een reden voor voorzitter Wouter Beke om te besluiten dat "christendemocraten geen schrik moeten hebben van verkiezingen." Door de crisis in de federale regering kunnen die verkiezingen er wel eens sneller aankomen dan gepland. 

Partijen die constructief naar oplossingen zoeken, worden beloond. Wie stokken in de wielen probeert te steken, wordt afgestraft.

Die crisis heeft volgens Beke duidelijk impact gehad op de resultaten in de peiling, ook al liep de peiling tussen 19 november en 8 december, vlak voor de N-VA uit de regering stapte. "Wat ik leer uit die peiling, is dat partijen die constructief naar oplossingen zoeken, beloond worden", zegt Beke. "Wie stokken in de wielen probeert te steken, wordt afgestraft." Kijkt hij dan naar N-VA? "Onder andere", zegt Beke, "en ik kan de mensen heel goed begrijpen." Daarmee is de toon richting N-VA meteen gezet, net op een dag dat de federale regering de steun van N-VA in het parlement hard nodig zal hebben.

Beluister het interview met Wouter Beke:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: