"Politici zijn oude mannen in kostuum, maar wij willen vertegenwoordigd worden door jonge mensen"

24 september 2018
Jongeren zijn niet meer geïnteresseerd in politiek. Of zo lijkt het toch. Luisteraar Lisa Jorissen is 17 en vindt het jammer dat veel van haar leeftijdsgenoten weinig bezig zijn met politiek. Een deel van de verantwoordelijkheid voor het probleem legt ze bij het onderwijs. Maar ook jongeren zelf kunnen meer doen.

Twitteraar Silvio vindt dat niemand moet zagen over de politiek en zegt dat jongeren dringend eens partijstandpunten moeten gaan lezen vooraleer ze een stem gaan uitbrengen. "Op die manier gaan jongeren gewoon stemmen op de populairste kop", zegt hij. Silvio vindt het ook frustrerend dat zoveel jongeren gewoon hun stem weggooien door blanco (of ongeldig) te stemmen.

Een andere Twitteraar hekelt dan weer dat er in het onderwijs weinig aandacht wordt gegeven aan lessen over politiek en ziet dat als een reden voor de desinteresse van jongeren.

Ook Karolien polste zelf eens bij haar volgers naar hun politieke (des)interesse. Ook daar werden tal van redenen gegeven waarom jongeren al dan niet geïnteresseerd zijn in politiek. 

Geen politiek in het onderwijs

Luisteraar Lisa Jorissen is 17 en gaat volgend jaar rechten studeren. Zij vindt politiek wél belangrijk en vindt het jammer dat de interesse bij veel van haar leeftijdsgenoten ver te zoeken is. Ook zij legt een deel van die verantwoordelijkheid bij het gebrek aan lessen daarover in het onderwijs. "Er wordt amper aandacht besteed aan politiek in onze scholen. Hoe moeten wij dan weten op wie we gaan stemmen?" Maar ze zegt ook dat jongeren ook wel zelf dingen kunnen opzoeken, want uiteindelijk is iedereen met stemplicht oud genoeg om zelf informatie te vinden.

Zelf informatie zoeken

Zelf heeft Lisa een tijdje in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk gewoond. Daar zijn jongeren wél politiek actief. "In die landen zijn maar twee partijen en dat maakt het natuurlijk wel makkelijker om de partijen en hun standpunten te leren kennen. Bij ons is het allemaal best verwarrend met al die verschillende partijen", zei Lisa. Ze heeft zelf informatie opgezocht over de politiek in ons land en vindt dat "fascinerend, maar verwarrend".

Luisteraar Siham El Bouzidi staat Lisa bij met haar mening. Zij richtte zelfs de website Politips op waar jongeren vanuit een neutrale hoek alle standpunten van de verschillende partijen kunnen terugvinden. Siham is ook van mening dat mensen die blanco stemmen niet moeten klagen over het beleid dat gevoerd wordt, "want die mensen hadden een stem, maar hebben er niets mee gedaan."

Geen zin om te stemmen

Experte Ellen Claes kwam ook aan tafel zitten bij Karolien. Zij werkt bij het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven en leidde in 2016 een onderzoek naar burgerzin, burgerschapseducatie en politieke participatie bij jongeren van 14 jaar oud. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren al iets meer geneigd zijn om te gaan stemmen dan ze waren in 2009, toen het onderzoek voor het eerst plaatsvond. Maar nog steeds bengelt België op de derde laatste plaats van landen waar jongeren willen gaan stemmen.

Ellen ziet ook dat jongeren in België zich beperkt engageren op hun school, zoals voor bijvoorbeeld een leerlingenraad. En het is dat gebrek aan participatie dat zich verder zet tot ze meerderjarig zijn en mogen gaan stemmen.

In het onderwijs?

Vanuit het onderwijs kwam ook een stem: in het GO!-onderwijs wordt er al meer gewerkt aan de politieke interesse van jongeren, door het vak 'actief burgerschap'. In het katholiek onderwijs worden her en der ook projecten opgezet rond politiek, maar elke school is daar momenteel nog vrij in.

Jurgen Sprangers is directuur van VVJ vzw. Hij belde met Karolien om reclame te maken voor DEBATTLES. Dat zijn politieke debatten die georganiseerd worden voor en door jongeren. Zo proberen zij om veel jongeren te bereiken.

Bekijk hier het hele gesprek over jongeren en politiek: