Politicoloog Carl Devos over voorstel nieuwe staatshervorming: "Verlinden heeft onbedoeld geprovoceerd"

18 februari 2021
© Belga
Een voorstel voor een nieuwe staatshervorming van minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) valt in slechte aarde in Franstalig België. Verlinden deed het voorstel tijdens een hoorcollege van politicoloog Carl Devos (UGent). "Ze heeft geprovoceerd terwijl ze dat niet bedoeld had", zegt Devos in 'De Ochtend'.

Dat België een complex land is, is een open deur intrappen. Als er iets is wat blijkt uit de aanpak van de coronacrisis bijvoorbeeld is dat veel bevoegdheden versnipperd zitten over veel verschillende beleidsniveaus. Dus gaan er heel wat stemmen op om bij een volgende staatshervorming de zaken wat te vereenvoudigen. Annelies Verlinden is naast minister van Binnenlands Zaken ook bevoegd voor Institutionele Hervormingen.

"Het spreekt voor zich dat het niet eenvoudig is om met alle verschillende bevoegdheidsniveaus overeenstemming te vinden en een koers aan te vatten. We moeten vereenvoudigen", zei Verlinden tijdens het hoorcollege. "Er zijn veel denkwijzen over: het "2+2-model" of de vier deelstaten worden daarbij wel eens genoemd."

Het spreekt voor zich dat het niet eenvoudig is om met al die verschillende bevoegdheidsniveaus een overeenstemming te vinden

Bij het "2+2-model" zou België bestaan uit een federale staat die op z’n beurt bestaat uit een Vlaamse en Waalse deelstaat, en dan nog twee deelgebieden: Brussel en de Oostkantons. Momenteel bestaat ons land uit een federale staat met drie gewesten en drie gemeenschappen. Het "2+2-model" zou dat dus vervangen.

"Ik stel vast dat er aan twee kanten van de taalgrens bij sommigen enthousiasme voor is, omdat het vereenvoudigend kan werken en het duidelijkheid creëert." De minister benadrukte wel dat Vlaanderen in elk geval bevoegdheden moet kunnen blijven uitoefenen in Brussel. "Het gaat over onderwijs en cultuur", zei ze. "Als we een indeling maken is dat niet om grenzen te trekken."

Ook een model met vier deelstaten behoort volgens Verlinden tot de mogelijkheden. Een exacte timing gaf ze niet mee, maar ze hoopt met een nieuwe staatshervorming te kunnen landen tegen 2030, niet toevallig de 200e verjaardag van België. Tegelijk liet ze in het midden hoe de bevoegdheden dan zouden (her)verdeeld worden.

Devos: "Geen uitgewerkt voorstel"

Het voorstel is hoe dan ook in het verkeerde keelgat geschoten bij veel Franstaligen. Het ligt zeker bij Brusselaars gevoelig dat Brussel geen volwaardige deelstaat meer zou zijn in het "2+2-model", stipt politicoloog Carl Devos aan in 'De Ochtend'. "Je vernedert hen bij wijze van spreken", zegt hij. "Dat is hard aangekomen, ook binnen haar collega’s in de federale regering."

Een voorstel waarbij 1,3 miljoen Belgen miskend worden, is een valse start
Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS)

Onder meer minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Sophie Wilmès (MR) noemde dat alvast aan persagentschap Belga "geen optie". Wilmès nam naar eigen zeggen contact op met Verlinden. "Ze verzekerde me dat Brussel geen "sub-entiteit" zou worden. Waarvan akte."

PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne vindt het goed dat er nu al grondig wordt nagedacht over een toekomstige staatshervorming en schrijft op sociale media dat alle voorstellen welkom zijn, "maar een voorstel waarbij 1,3 miljoen Belgen miskend worden, is een valse start".

Het was geen uitgewerkt voorstel, ze heeft het vermeld
Politicoloog Carl Devos (UGent)

"De Franstaligen zeggen dat de CD&V Brussel nog altijd als minderwaardig gewest beschouwt", aldus Devos. De politicoloog onderlijnt dat Verlinden het volgens hem niet zo provocerend bedoeld had. "Ze heeft geprovoceerd terwijl ze dat niet bedoeld had. Het was geen uitgewerkt voorstel, ze heeft het vermeld."

Beluister het gesprek met Carl Devos in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'