“Politicus? Ik vind dat nog altijd een van de mooiste beroepen die er bestaan”

27 augustus 2018
15 jaar lang deed Annemie Turtelboom aan politiek, maar vandaag werkt ze voor de Europese Rekenkamer. Hoe kijkt ze terug op haar vorige job?

Annemie Turtelboom heeft een politiek palmares om u tegen te zeggen: ze was Kamerlid voor Open VLD, federaal minister voor Asiel en Migratie, minister van Binnenlandse Zaken én Justitie en daarna Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie.

Maar opeens was het gedaan. Na aanhoudende kritiek over de door haar ingevoerde Vlaamse Energieheffing, de zogenoemde Turteltaks, nam ze in april 2016 plots ontslag als Vlaams minister van Energie. Toch kijkt ze positief terug op die periode. “Uit chaos ontstaan de mooiste dingen” zegt ze in ‘De Ochtend’.

Doen doen doen!

“Nadat ik ontslag nam als minister heb ik twee jaar met veel plezier in de Kamer gezeten” blikt ze terug. “Maar ik heb ook voor mezelf gemerkt: als er een andere opportuniteit zich zou aandienen, dan sta ik er voor open. Niet om weg te lopen uit de politiek, want ik vind het nog altijd een van de mooiste beroepen die er zijn. Want als je de samenleving wil veranderen is politiek dé plaats.

Als jonge mensen naar mij komen die zeggen dat ze twijfelen om aan politiek te doen, dan zeg ik: doen doen doen.

Meer tijd voor sport en boeken

Maar alles heeft zijn tijd, en na 15 jaar stond Turtelboom open voor iets nieuws. “Als die mogelijkheid zich aandient, dan moet je geen 10 keer twijfelen. Dat is soms toch wel een kwaal die vrouwen hebben: dat ze eerst met zichzelf onderhandelen: ga ik dat wel kunnen?”

Van die twijfels had Turtelboom minder last. “Ik heb altijd vooruitgekeken” zegt ze. En nu is er dus haar nieuwe job bij de Europese Rekenkamer. Daar heeft ze het nog steeds druk, maar toch een pak minder dan toen ze nog in de politiek zat:

"Ik werkte vroeger van 6u30 tot 23 uur. Ik werk nu nog altijd heel hard, maar de onvoorspelbaarheid is er meer uit. Je kan je drukke periodes meer plannen. Dus ik heb meer tijd om te sporten en boeken te lezen."

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lijst van artikels