Politie houdt vandaag en morgen nationale actie tegen afleiding achter stuur: wie betrapt wordt, krijgt 174 euro boete

17 mei 2022
© Alexandre Boucher (Unsplash)
Vandaag en morgen organiseert de federale wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur. 48 uur lang zullen politiediensten in het hele land controleren, onder meer op gsm-gebruik achter het stuur. Met deze actie wil de politie bestuurders laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden. Want 1 op de 4 ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur.

Hoewel er handenvrije kits bestaan, wordt de gsm of smartphone toch nog vaak achter het stuur gebruikt om nog snel een bericht te sturen, de weg te zoeken, iets te checken, …

De gsm in een - correct geplaatste - houder is de enige aanvaardbare manier om het toestel (bijvoorbeeld als gps) te gebruiken tijdens het rijden. Dat is sinds kort ook bij wet bepaald. Regelmatig een blik werpen op een gsm-toestel dat op de passagierszetel ligt, is dus verboden. De bestuurder moet altijd in staat zijn om de volledige controle over het voertuig te behouden.

Het foutieve gebruik ervan achter het stuur is een overtreding in de derde graad, waar een boete van 174 euro op staat. In sommige zones, onder meer bij het parket van Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde, wordt ook het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

5 tot 25 procent van alle verkeersongevallen te wijten aan afleiding achter het stuur

En niet enkel het gebruik van de smartphone leidt bestuurders af. Ook andere handelingen, zoals bijvoorbeeld iets zoeken in de wagen tijdens het rijden, leiden ertoe dat bestuurders hun concentratie verliezen.

Als gevolg daarvan gebeuren er nog altijd veel ongevallen die vermeden kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 5 en 25 procent van alle verkeersongevallen te wijten is aan afleiding achter het stuur.

De actie tegen afleiding achter het stuur wordt dan ook aangekondigd, om bestuurders vooraf attent te maken op de problematiek en hen te laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook