Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Politie "pispaal" na klimaatbetoging: "Bij rechtse organisaties neemt stadsbestuur wél alle maatregelen"

ma 14 okt. - 6:28

De politievakbond VSOA heeft in 'De Ochtend' uitgehaald uit naar het Brusselse stadsbestuur, na de kritiek op mogelijk buitensporig politiegeweld bij een betoging afgelopen weekend. Volgens de bond moet het stadsbestuur zélf betere beslissingen nemen rond betoging. Want nu worden bepaalde betogingen sneller toegelaten dan andere, of worden er minder veiligheidsmaatregelen genomen, zegt de bond.
© Belga

Zaterdag pakte de Brusselse politie 435 klimaatactivisten van Extinction Rebellion op. De actievoerders probeerde de tuinen van het koninklijk paleis te bezetten en blokkades op te werpen op het Koningsplein. Op voorhand was al aangekondigd dat de klimaatactivisten burgerlijk ongehoorzaam zouden zijn, en de zogenoemde 'neutrale zone' rond het paleis zouden trachten binnen te dringen. "We willen de koning oproepen om de noodtoestand uit te roepen voor klimaat en ecologie", aldus de actievoerders.

Tijdens de betoging trad de politie fel op. Honderden mensen werden dus opgepakt, en het waterkanon en traangas werd ingezet. "De actievoerders wilden niet onderhandelen. Een aantal mensen wilden ook de straten in de buurt blokkeren, daarom het waterkanon en traangas. Er is vooraf ook steeds gewaarschuwd dat de politie dwang zou gebruiken als de mensen niet zouden vertrekken", aldus Olivier Slosse van de politiezone. Op beelden van de arrestaties is onder meer te zien hoe een agent pepperspray spuit in de ogen van een arrestant die al op de grond ligt en onder controle is. "Daar is het middel uiteraard niet voor voorgeschreven", zei Slosse. Er loopt dan ook een inter onderzoek naar het incident.

"Bij bepaalde groepen is de tolerantiegrens hoog en bij andere lager"

Maar de politievakbond VSOA slaat de bal nu terug richting het Brusselse stadsbestuur. "Men heeft een betoging aangevraagd waar men op voorhand zegt dat ze zich ongehoorzaam gaan gedragen en de koninklijke tuinen gaat binnendringen", zegt Patrick Roijens van VSOA. "Het stadsbestuur moet dan afwegen of ze de betoging toelaten of verbieden. En als die wordt toegelaten, in welke omstandigheden dan."

Maar dergelijke beslissingen gebeuren volgens de bond niet altijd op dezelfde manier. "We willen meer duidelijkheid en neutraliteit. We zien vaak dat bij bepaalde groepen de tolerantiegrens hoog is, en bij andere lager. Bijvoorbeeld, als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat die in Brussel gaan betogen, mag je zeker zijn dat alle maatregelen genomen worden om de neutrale zone af te sluiten. Brussel wordt dan bij wijze van spreken afgesloten vanaf de ring. Nu geeft men toelating en dan wordt de politie nog de pispaal ook", aldus Roijens.

De politievakbond wil dan ook een gesprek met het Brusselse stadsbestuur. "Dit leeft echt bij onze mensen van die politiezone. Zij voelen zich vaak niet gesteund. We gaan een open gesprek voeren en zien hoe ver we geraken."

Dat het mogelijk buitensporig politiegeweld moet onderzocht worden, geeft Roijens wel toe. "Dat met die pepperspray zijn dingen die niet kunnen. Er loopt een intern onderzoek en de gepaste maatregelen zullen genomen worden", zegt Roijens.

Beluister het gesprek met Patrick Roijens (VSOA) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet