Politie schiet verdachte neer aan Britse parlement en vermoedt dat het om een aanslag gaat

22 maart 2017
De politie heeft een verdachte neergeschoten aan het Britse parlement nadat die een politieagent zou hebben neergestoken. De politie beschouwt het als een "terroristisch incident, tot er meer duidelijkheid is". In de buurt van het parlementsgebouw zou ook een auto zijn ingereden op een groep mensen. Volgens de BBC gaat het om een en dezelfde dader.

"De politie heeft een verdachte neergeschoten", zegt David Lidington, de leider van het Britse Lagerhuis. "De ambulance is ter plaatse en die verzorgt de gewonden." Het Britse parlement is door het incident in lockdown. De parlementaire zittingen zijn geschorst, maar de parlementsleden mogen het gebouw niet verlaten. Al benadrukt de politie wel dat er geen verdachten zijn binnengedrongen. De ordediensten zijn de omgeving grondig aan het uitkammen.

In de buurt zou een auto verschillende mensen hebben omvergereden op de Westminster Bridge. Volgens de BBC gaat het om een en dezelfde dader als degene die de agent neerstak. Ooggetuigen hebben het over meerdere gewonden. Luchtbeelden van op die plaats (foto onder) tonen effectief een auto die half op het voetpad staat met daarrond verschillende hulpverleners. Over een exact aantal slachtoffers is nog geen duidelijkheid.

Sommige Britse media hebben het over een dodelijk slachtoffer en verschillende zwaargewonden, maar die citeren allemaal slechts een bron.

De politie vraagt met aandrang om de buurt van het parlement, Whitehall, Westminster Bridge, Lambeth Bridge en het grootste deel van Victoria Street te vermijden. Wie foto's of beelden heeft gemaakt van het incident wordt opgeroepen om die door te sturen naar de politie via http://www.ukpoliceimageappeal.co.uk. De politie vraagt voorts terughoudendheid om foto's van slachtoffers via sociale media te delen.

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May laat weten dat ze in veiligheid is. Ook Downing Street waar haar ambtswoning is, is hermetisch afgesloten. Op andere strategische plaatsen wordt de waakzaamheid opgedreven. De parlementen van Wales en Schotland hebben hun zittingen geschorst. In dat laatste halfrond stond een stemming over een onafhankelijkheidsreferendum op de agenda. Die stemming is uitgesteld.