Politie: "Vier doden en 52 arrestaties" na bestorming van Capitool in Washington door Trump-aanhangers

7 januari 2021
Trump-aanhangers drongen binnen in het Capitool (© Saul Loeb / AFP)
De bestorming van het Capitool in Washington is gisterenavond laat beëindigd door de Nationale Garde. Volgens de politie zijn er vier doden gevallen en zijn er 52 betogers opgepakt. Op dit moment heeft het Congres zijn werk hervat, de Congresleden moeten de overwinning van Joe Biden bekrachtigen.

Gisteren is een groep Trump-aanhangers het Capitool in Washington D.C. gewelddadig binnengedrongen. Het gebouw is intussen ontruimd en het Congres is opnieuw samengekomen om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bekrachtigen.

Een groep Republikeinse Congresleden had aangekondigd bezwaar te maken tegen de bekrachtiging van Joe Biden als verkozen president van de Verenigde Staten in het Amerikaanse Congres. Wanneer een Congreslid bezwaar maakt, volgt een debat, maar om een verkiezingsresultaat ongeldig te verklaren is een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat nodig.

Een deel van die Republikeinen heeft na het geweld van gisterenavond besloten geen bezwaar meer te maken. Onder hen Kelly Loeffler uit Georgia, die gisteren niet herverkozen raakte in de "runoffs" of de "tweede ronde" van de Senaatsverkiezingen in Georgia.

Bekijk hoe Trump-aanhangers het Capitool bestormen en lees verder onder de video

"Geweld wint nooit"

Om 2 uur vannacht onze tijd is het Amerikaanse Congres opnieuw bij elkaar gekomen in het Capitool. Vicepresident en voorzitter van de Senaat Mike Pence nam als eerst het woord. "Je hebt niet gewonnen, geweld wint nooit", richtte hij zich tot de betogers. "Laten we weer aan het werk gaan," besloot hij.

Ook de leider van de Republikeinse meerderheid in van de Senaat Mitch McConnell sprak het Congres toe. "De Verenigde Staten zullen niet geïntimideerd worden, we zullen niet toegeven aan wetteloosheid."

"Grote oneer en schaamte"

De leider van de Democratische minderheid Chuck Schumer gebruikte duidelijke en sterke taal. "Deze gebeurtenissen hadden nooit plaatsgevonden zonder president Trump". 

Voormalig president Barack Obama wees op Twitter ook met de vinger naar Trump. Het geweld werd volgens hem veroorzaakt door een "president die blijft liegen over het resultaat van wettige verkiezingen." 6 januari zal volgens hem de geschiedenis ingaan als "een moment van grote oneer en schaamte" voor de Verenigde Staten.

Ex-president George W. Bush reageerde dat dit "is hoe het eraan toegaat in een bananenrepubliek".

Björn Soenens: "Het ergste scenario is bewaarheid geworden"

Correspondent Björn Soenens had zijn kogelvrij vest klaar, en dat bleek nodig te zijn. "Soms word je bestempeld als een alarmist, maar het ergste scenario is bewaarheid geworden. We hadden zelfs niet kunnen vermoeden dat het op deze manier zou gebeuren" vertelt hij in 'De Ochtend'.

(lees verder onder de foto)

Björn Soenens
Björn Soenens

"Je wordt er ziek van als je hoort hoe diep die mensen overtuigd zijn van dingen die niet bestaan" zegt Soenens ook. "Het is een dystopische wereld bijna, een parallel universum."

Beluister de analyse van Björn Soenens in 'De Ochtend':